Educație

Guvernul ia în calcul „o modificare semnificativă” a valorii minime a burselor pentru elevi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în urma unor discuții purtate cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, se ia în calcul „o modificare semnificativă în plus” a cuantumului minim al burselor pentru elevi, precizând că propunerea este ca măsura să fie aplicată începând cu semestrul II din anul şcolar 2021-2022.

„Am discutat şi zilele trecute, am discutat şi astăzi cu Consiliul Național al Elevilor şi luăm în calcul o modificare semnificativă în plus a cuantumului minim al burselor pentru elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Întrebat când vor fi crescute bursele, ministrul a precizat: „Răspunsul este mai amplu, pot să vă spun că propunerea este ca începând din ianuarie 2022 să avem creşteri semnificative ale cuantumului minim”.

„Dacă vreți să vă spun ce înseamnă, cu titlu de propunere, creşteri semnificative, pot să vă spun că de la 100 de lei cuantumul bursei de performanță, elevii au cerut 300 de lei, Ministerul Educației a propus 500 de lei. Pentru bursa de merit, care este acum 100 de lei la nivel de cuantum minim, există în procesul de negociere cu Consiliul Național al Elevilor propunerea să crească, să fie diferențiată, de Merit I şi de Merit II, şi să aibă o valoare de 200 de lei de la 100 de lei – Merit I – şi de 250 de lei în raport cu 100 de lei – Merit II. Pentru bursa de studiu, care în interior are şi un pronunțat caracter de sprijin social, putem lua în considerare un cuantum – vom fundamenta bugetar – de 150 de lei, iar pentru bursa de ajutor social, care are în spate puternice motive medicale, este vorba de acei elevi bolnavi cronici sau acei elevi care sunt orfani de ambii părinți, considerăm că şi acolo este nevoie de o creştere, de o dublare de la un cuantum minim de 100 de lei la 200 de lei”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat că, cel puțin pentru bursele de merit şi de studiu, condiția va fi foarte clar stipulată – maximum 10 absențe nemotivate pe semestru.

„În acest fel (…) răspundem şi nevoii de încurajare a prezenței în şcoli, de diminuare a ratei de părăsire timpurie a şcolii. Este un prim pas şi ne dorim ca aceste lucruri să fie continuate. Acest pas ar putea să înceapă, dacă vom agrea la această formă de hotărâre de guvern, începând cu semestrul II din anul şcolar 2021-2022, mai exact din 10 ianuarie 2022. Condiția, v-am spus, maximum 10 absențe. În felul ăsta va exista o motivație în plus, îmi place să cred, pentru a merge la şcoală”, a mai declarat Cîmpeanu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.