Social

Legea privind consumatorul vulnerabil de energie ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2022

Legea privind compensarea facturilor pentru consumatorii vulnerabili de energie ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie anul viitor, dacă proiectul va fi urgentat în Parlament, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan, în cadrul unor declarații de presă.

„I-am scris astăzi (miercuri – nota red.) președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să urgenteze proiectul de lege pe care l-am inițiat ca ministru al Muncii, de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie, astfel încât, cu resursele identificate deja de Ministerul Energiei și de primul-ministru să putem face aplicabilă această lege a consumatorului vulnerabil aflat în risc de sărăcie energetică chiar începând cu 1 ianuarie anul 2022”, a precizat ministrul.

Multă lume a privit superficial această inițiativă, a adăugat Turcan.

„M-am ambiționat și, cu toate că erau suficienți doritori să-i cânte prohodul, a fost aprobat în Guvern, transmis Parlamentului și blocat în Parlament până acum și, împreună cu colegii mei din Guvern, am găsit soluții astfel încât să fie aplicabil și chiar devansat începând cu 1 ianuarie 2022. Prin acest proiect crește și numărul de beneficiari, și suma alocată pentru a compensa creșterile de prețuri”, a mai spus ministrul Muncii.

Joia trecută, premierul Florin Cîțu s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Energiei, cu reprezentanții ANRE, cu cei ai Transelectrica, ai bursei de energie OPCOM și ai Consiliului Concurenței.

Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie și gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după această întâlnire.

Totodată, surse participante la discuții au precizat, pentru Agerpres, că autoritățile urmăresc o compensare suplimentară pentru această iarnă de care să beneficieze mai mulți consumatori, pe lângă cei vulnerabili, iar, în acest moment, se analizează modalitatea de încadrare legislativă a acestui ajutor.

O nouă discuție pe tema facturilor la energie va avea loc în această săptămână la Guvern.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.