Economie

Mai mult de o treime din producția României este realizată de numai 317 companii

România înregistrează o polarizare nefirească a forței economice a companiilor, astfel încât 35% din cifra de afaceri realizată de economia noastră aparține unui număr de 317 societăți, dezvăluie analistul financiar Iancu Guda. Acest indicator este semnul unei slabe dezvoltări a mediului de afaceri, explică analistul.

„Înainte să credeți poveștile politicienilor că România este vedeta și tigrul Europei”, spune Iancu Guda, „realitatea cruntă este ca o treime din economia României stă în 317 companii”.

Aanlistul financiar explică această situație prin faptul că „pătura de mijloc foarte redusă, iar IMM-urile puține și slăbite. Avem cel mai mic număr de companii/1.000 locuitori din UE și cea mai mare polarizare”. Guda spune că „nicăieri în UE primele 300 de firme nu concentrează o treime din țară.

„Știți ce este tragic”, întreabă retoric Guda și răspunde: „În ciuda dublării economiei în ultimul deceniu, concentrarea este absolut identică!” (cu cea de la începtul perioadei – nota red.)

„Noi trebuie sa privim asa: problema nu e la cele 317 firme mari”, mai spune analistul, adăugând că „problema este: unde sunt restul de companii? De ce nu se dezvoltă? PIB-ul crește cu 6.2% în H1 anul acesta pentru că a crescut consumul cu 13,6% în retail (mâncăm, bem, haine, electro etc., păcat că multe sunt din import)… restul sunt povești!”

Iancu Guda concluzionează că „avem nevoie ca de aer de stimularea antreprenoriatului, dezvoltarea IMM-urilor, educație financiară, reducerea corupției prin digitalizare, investiții publice, stabilitate (fiscală, monetară, politică), reducerea și modernizarea aparatului public, reforme structurale (nu simulacru la TV 🤨) și măsuri pentru întinerirea populației prin stimularea natalității și frănarea exodului (forței de muncă – nota red.).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.