Educație

Aiud. Bugetul alocat burselor elevilor va fi cu de peste patru ori mai mare decât anul trecut

Bugetul alocat pentru plata burselor elevilor va fi cu de peste patru ori mai mare decât anul trecut, a anunțat Primăria municipiului Aiud. Este vorba despre o decizie luată „în premieră în sistemul de învățământ preuniversitar”, potrivit reprezentanților municipalității.

„Este vorba despre hotărârea Guvernului României de a aloca o sumă mult mai mare necesară burselor școlare și de a stabili cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat). Astfel, dacă la nivelul municipiului Aiud în anul școlar precedent aveam suma de 216.000 lei pentru bursele elevilor, anul acesta avem asigurată din bugetul de stat suma de 981.000 lei pentru burse”, se mai arată în informarea publică.

„Asta înseamnă că 50,51% din elevii de nivel gimnazial, liceal și profesional din municipiul Aiud primesc burse de merit”, explică reprezentanții autorității locale.

Cum se acordă bursele elevilor conform Ordinului Ministerului Educației nr. 5576/2011?

  1. Bursele de merit se acordă elevilor care au obținut media generală de cel puțin 8,50;
  2. Bursele se acordă în limita fondurilor;
  3. Cuantumul minim se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.

Cu alte cuvinte, anul acesta Guvernul României a alocat pentru prima dată fonduri astfel încât să primească burse toți elevii cu media de cel puțin 8,50. Anul trecut bugetul alocat burselor fiind mai mic, s-a plecat de la cea mai mare medie în ordine descrescătoare până la epuizarea bugetului.

Ca să fie mai pe înțelesul cetățenilor care nu sunt familiarizați cu acest subiect, imaginați-vă o școală cu 10 elevi, toți cu media peste 8,50. Guvernul României spune că bursa are un cuantum minim de 100 de lei. Bugetul alocat burselor este de 600 de lei. Asta înseamnă că nu pot primi bursă toți cei 10 elevi, ci vor primi bursă 6 elevi. Se pleacă de la cea mai mare medie, până la media la care se epuizează bugetul, dacă consiliul de administrație nu stabilește și alte criterii specifice de acordare a burselor.

În ședința ordinară a Consiliului Local Aiud din data de 19.08.2021 a fost aprobat cuantumul lunar și numărul burselor care se acordă elevilor din municipiul Aiud pentru anul școlar 2020 – 2021. Aducem în atenția dumneavoastră câteva nuanțe interesante discutate în comisiile Consiliului Local care ar trebui să pornească o dezbatere publică cel puțin la nivel local, dacă nu la nivel național.

În primul rând, consilierii locali au discutat despre posibilitatea introducerii unor criterii specifice, astfel încât alocarea burselor să fie corelată cu procesul de învățare. Un elev de nota 10 ar trebui să primească o sumă de bani mai mare decât un elev de 8,50. Cu toate acestea, Consiliul Local nu are atribuții în acest sens. Criteriile specifice de acordare a burselor se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limita fondurilor repartizate.

În cel de-al doilea rând, mai spun reprezentanții autorității locale, o întrebare relevantă care a apărut în ședința Consiliului Local și pe care ar trebui să ne-o adresăm cu toții: „Este media de 8,50 o notă care relevă într-adevăr performanța?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.