Sănătate

Proiect de ordonanță de guvern. Cei care se vaccinează ar putea primi alocații de hrană

Proiectul de ordonanță care prevede o alocație de hrană în valoare de 100 de lei pentru persoanele vaccinate, dar și organizarea Loteriei de vaccinare figurează pe ordinea de zi a ședinței de luni a Guvernului.

Proiectul de ordonanță modifică și completează legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei CoViD-19.

Potrivit acestuia, persoanele care se vaccinează cu schema completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport de hârtie.

Alocația de hrană, sub forma tichetelor de masă, reprezintă venit neimpozabil pentru persoanele fizice. Tichetele vor fi achiziționate de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și vor fi distribuite centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie și ambulatoriilor de specialitate. Aceste tichete de masă vor putea fi emise fără datele personale ale beneficiarilor, ele urmând să fie completate la momentul distribuirii.

De asemenea, proiectul prevede organizarea Loteriei de vaccinare, ca măsură pentru încurajarea imunizării. Loteria constă în acordarea de premii în bani persoanelor cu schema completă de vaccinare.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va stabili fondul anual de premiere, iar extragerile vor fi organizate de către Compania Națională Loteria Româna S.A., în prezența Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor, din care vor face parte câte un reprezentant al Ministerului Economiei, Ministerului Sănătății și al Companiei Naționale Loteria Româna S.A.

Pentru anul 2021, prima extragere ar urma să aibă loc în luna octombrie.

Potrivit unei alte prevederi a ordonanței, până la încetarea stării de alertă, posturile vacante său temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea și în coordonarea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pot fi ocupate prin numire, fără concurs, de funcționari publici său personal contractual care îndeplinesc cerințele de ocupare stabilite în fișa postului și în actele normative specifice domeniului de activitate. Numirea în cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății se face prin ordin al ministrului Sănătății și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau înainte de termen, la inițiativa angajatorului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.