Educație

Ce trebuie să știm despre începerea școlilor: testare CoViD-19 în școli și rata de 6 la mie, decisivă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, desfășurată miercuri, 1 septembrie, că nu vor mai fi permise în unitățile de învățământ „nici măcar activitățile remediale” după depășirea ratei de infectare cu noul coronavirus de 6 la mia de locuitori.

Potrivit ministrului Cîmpeanu, singura excepție va fi la învățământul special, unde activitățile de terapie vor fi permise și după depășirea ratei de 6 la mie.

„Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea ratei de 6 la mie rămân deschise creșele și grădinițele. Toți elevii intră în online cu o singură excepție: învățământul special. Pentru învățământul special activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască, vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de 6 la mie. Este singura excepție. După depășirea ratei de infectare de 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

El a afirmat că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății este în forma finală, însă va fi semnat „după abilitare” de către CNSU.

„Sunt prezentate în documentul pe care l-am pus împreună cu doamna ministru la dispoziția presei, care este în forma finală, dar va fi semnat doar atunci când cei doi miniștri vor fi abilitați de către CNSU pentru semnarea acestui ordin comun. Sunt precizate de asemenea și o serie de condiții care clarifică toate situațiile în care apare un caz de îmbolnăvire într-o grupă sau clasă. Sunt precizate toate detaliile necesare. Credem că am acoperit de data aceasta toate situațiile posibile”, a mai declarat ministrul.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, precizează că elevii confirmați pozitiv SARS-CoV-2 pot reveni la școală, începând cu ziua a opta, dar numai după efectuarea unui test rapid antigen.

„În ceea ce privește testarea și măsurile care se iau atunci când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic care a fost testat în școală și diagnosticat pozitiv, fie că direcția de sănătate publică sau părintele a anunțat școala că unul dintre copii s-a pozitivat, atitudinea este: dacă vorbim de clase la învățământul preșcolar și de clasele de la pregătitoare până la clasa a VI-a, inclusiv ca elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv să continue învățământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni, începând cu ziua a opta, prin testare antigen rapidă, în condițiile în care rezultatele acestor teste sunt negative”, a spus Mihăilă, citată de Agerpres, la o conferință de presă privind semnarea Ordinului de Ministru comun pentru deschiderea și funcționarea școlilor.

Mihăilă a precizat că testarea în ziua a opta se organizează în școli de către personalul medical al unităților de învățământ acolo unde este disponibil sau prin mobilizarea echipelor de la direcțiile de sănătate publică, acolo unde personalul este disponibil.

„Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungește învățământul online până în ziua a paisprezecea, moment în care se întorc la școală. Pentru copii din clasele a VII-a, a VIII-a și învățământul liceal, la apariția unui caz pozitiv în școală există două situații: copii care au fost vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și fac dovada în ceea ce privește aflarea într-una din cele două situații pot continua să învețe față în față. Ceilalți copii trec pe învățământ online, la fel ca și în clasele primare și până la clasa a VI-a, pentru 14 zile, dar cu posibilitatea testării și revenirii la școală începând cu ziua a opta”, a arătat ministrul Sănătății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.