Mozaic

Proiect de dezvoltare a colaborării culturale cu Germania. O delegație din Prignitz vizitează județul Alba

O delegație oficială a Districtului Prignitz, din Republica Federală Germania, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în județul Alba, printre subiectele abordate fiind și proiectele de colaborare în domeniul cultural.

Responsabilii culturali din Districtul Prignitz, Alexander Girsch (directorul Școlii de Muzică din Prignitz) și Frank Riedel (directorul Comisiei de Cultură, Turism și Sport) au avut, la începutul acestei săptămâni, mai multe întâlniri de lucru cu echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena”, în cadrul cărora au stabilit o serie de colaborări și proiecte culturale pentru promovarea reciprocă a tradițiilor, folclorului și artei din România și Germania.

În acest context, s-a stabilit ca artiști din Districtul Prignitz să participe la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României. De asemenea, în Alba vor fi organizate expoziții de artă, pe diferite teme, cu artiști plastici din Prignitz. Cele două părți vor colabora în domeniul educațional prin participarea profesorilor Academiei de Muzică „Lotte Lehmann” din Prignitz la activități de predare-învățare pentru copiii și tinerii din Alba (masterclass-uri de muzică clasică), precum și prin participarea profesorilor Școlii de Muzică din Prignitz la activități de predare-învățare în specializările big band și balet.

În schimb, echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” va organiza în Districtul Prignitz cursuri de predare – învățare (masterclass-uri) de muzică instrumentală tradițională românească, târguri de meșteșuguri și produse tradiționale românești, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, precum și evenimente culturale dedicate Zilei Parteneriatului Prignitz – Alba (în perioada zilei de 8 iulie din fiecare an). Promovarea culturii și tradițiilor românești va fi extinsă la nivelul întregului Land Brandenburg (din care face parte Districtul Prignitz) și în alte zone din Germania, prin organizarea unui turneu cu concerte de muzică tradițională românească și de muzică scrisă de compozitori români, evenimente care ar urma să aibă loc atât în spații clasice (săli de concerte), cât și în catedrale, monumente istorice.

În cadrul vizitei în județul Alba, delegația germană a vizitat Castelul Sâncrai, unde a urmărit un recital de muzică tradițională românească susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și tulnicăresele din Munții Apuseni. De asemenea, partenerii germani au vizitat o expoziție de artă fotografică, o expoziție de icoane „Școala de la Laz” și o expoziție de pictură și grafică, toate realizate de cursanții claselor Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

„Ne propunem să colaborăm printr-un schimb de experiență în organizarea unor cursuri pentru copiii și tinerii din județul Alba. Proiectele de cooperare stabilite vor fi implementate începând cu iarna acestui an și sperăm că vom dezvolta un parteneriat solid, împreună cu prietenii noștri germani”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

O delegație a Districtului Prignitz, Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania, se află în această săptămână într-o vizită de lucru în județul Alba. Delegația este condusă de către președintele districtului Torsten Uhe și are programate întâlniri de lucru cu Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, precum și cu reprezentanți din administrația locală sau din alte instituții publice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.