Sănătate

Autoritățile spun că vaccinarea fictivă trebuie „sancționată drastic”

Valeriu Gheorghiță (dreapta) consideră că vaccinarea fictivă decredibilizează munca personalului medical,

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, consideră că vaccinarea fictivă, adică eliberarea certificatului de vaccinare fără administrarea serului unei persoane, trebuie sancționată „cât mai drastic posibil”, arătând că este decredibilizată munca personalului medical, care se delimitează de astfel de practici.

„Este regretabil acest lucru, sunt situații punctuale. Corpul medical se delimitează clar de astfel de acțiuni care nu fac altceva decât să decredibilizeze toată munca colegilor noștri din această perioadă. Pe de altă parte, cred că astfel de acțiuni trebuie identificate și sancționate cât mai drastic posibil, însă fac apel la colegii noștri, personalul medical care primește astfel de solicitări, să anunțe instituțiile abilitate să ia măsuri în acest sens. Şi oamenii trebuie să înțeleagă că nu fac altceva decât să dea niște bani, cumpărându-și astfel un risc să se îmbolnăvească, să ajungă la spital și chiar să-și piardă viața”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiță, în timpul unei vizite în Arad.

El a precizat că nu are semnale că astfel de fraude s-au întâmplat și în cazul minorilor care au certificate de vaccinare.

„Sigur că aceste tentative de fraudă pot să fie pentru orice tip de persoană. (…) Cred că orice reguli am impune, oamenii vor găsi modalități prin care să eludeze astfel de reguli și, tocmai de aceea, până la urmă responsabilitatea este cel mai important principiu pe care noi trebuie să îl avem în vedere și cu care să ne ghidăm mai departe acțiunile noastre”, a mai spus Gheorghiță.

El a adăugat că există, nu doar în România, „oameni care nu au crezut în beneficiile vaccinării, care s-au îmbolnăvit, au ajuns la spital și care, regretabil, și-au pierdut viața”.

„E o boală care în momentul de față este prevenibilă prin vaccinare și cea mai mare parte a deceselor pot fi prevenite prin vaccinare. De altfel, datele din România ne arată că peste 97% din decesele înregistrate în săptămâna precedentă au fost la persoane nevaccinate”, a menționat Gheorghiță.

Întrebat de când se va administra în România doza a treia de vaccin anti-CoViD-19, Gheorghiță a precizat că încă sunt discuții pe acest subiect.

„A fost transmis un comunicat al Agenției Europene a Medicamentului și Centrului European pentru Controlul Bolilor în care se specifică foarte clar pe de o parte recomandarea de a se administra doza a treia, o doză suplimentară de vaccin, persoanelor imunodeprimate, de pildă cei post-transplant sau care fac terapie oncologică, precum și persoanelor vârstnice internate în centrele sociale, în căminele de bătrâni, însă pentru restul populației, care a fost vaccinată cu schemă completă inițial, încă se evaluează oportunitatea, pentru că la acest moment toate datele din viața reală ne arată o menținere a eficienței vaccinurilor față de cele mai importante obiective, și anume riscul de spitalizare, prevenirea internării în terapie intensivă și decesul”, a explicat președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

El a precizat că sunt așteptate rezultatele acestor evaluări, pentru că trebuie puse în balanță beneficiile care pot fi obținute după o doză suplimentară de vaccin.

Cu privire la numărul tot mai mic de vaccinări în România, Valeriu Gheorghiță a susținut că printre cauze se numără neîncrederea în autorități, „lucru care nu ar trebui să se întâmple atâta timp cât vorbim de o problemă de siguranță națională”.

„Un alt motiv este legat de o educație medicală precară, care lipsește de ani de zile, și tocmai de aceea vaccinarea este privită ca un gest ieșit din comun, în condițiile în care ar trebui să fie privită ca un gest de normalitate”, a adăugat el.

Valeriu Gheorghiță se află în județul Arad pentru a participa, joi seară, la Gala Recunoștinței Medicale – eveniment organizat de Alianța Vestului pentru Sănătate Publică, formată din Direcțiile de Sănătate Publică Județene Arad, Hunedoara și Timiș, în parteneriat cu Casa Regală. În cadrul acțiunii, care are loc la Domeniul Regal Săvârșin, vor fi acordate premii personalului medical din prima linie a luptei împotriva virusului SARS-CoV-2.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.