Mozaic

Ediția a 24-a a Galei Tânărului Actor – HOP începe la Alba Iulia

Cea de-a 24-a ediție a Galei Tânărului Actor – HOP începe joi, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, 11 tineri dansactori și cinci trupe urmând să-și dispute Marele Premiu al competiției.

Evenimentul, care se desfășoară până pe 4 septembrie, are ca temă „Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual”, iar motto-ul ediției este „Caragiale – o lume în mișcare”.

Preselecția s-a desfășurat în iulie pe baza înregistrărilor video trimise online de concurenți. Juriul care a desemnat finaliștii i-a avut în componență pe Ioan Ardelean (actor și regizor), Silvia Ghiață (producător TV), Andrei și Andreea Grosu (regizori), Alexander Hausvater (regizor), Daniela Nane (actriță).

La secțiunea Individual au fost selectați patru absolvenți ai Universității de Vest din Timișoara (Oana Antonovici, Patricia Gavril, Marin Lupanciuc, Oana Tudoran), trei de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Petru Mărginean, Alina Mișoc, Ileana Ursu), doi de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (Toni Gheorghe, Andreea Moustache) și câte unul de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” de la Iași (Diana Raluca Amitroaie) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (Andrada Oltean).

Juriul care va desemna câștigătorii îi are în componență pe Cătălin Ionescu Arbore – scenograf, Ioana Bogățan – actriță, Mihai Constantin – actor, Rodica Mandache – actriță și Vava Ștefănescu – coregrafă și dansatoare.

Cei 26 de tinerii dansactori se vor întrece în competiția finală a galei de la Alba Iulia pentru Premiul „Ștefan Iordache”„ – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, Premiul pentru cel mai bun actor și premiul pentru cea mai bună actriță – la secțiunea Individual, Premiul „Cornel Todea” (pentru cea mai bună trupă de actori) și pentru Premiul „Sică Alexandrescu” (premiul special al juriului) – la secțiunea Grup.

În cadrul evenimentului se vor mai acorda premiul „1/10 pentru Film la TIFF” și premiul pentru prestanță, rostire scenică și expresie corporală, acordat de actrița Dorina Lazăr. Premiul Publicului va fi anunțat în cadrul Festivității de decernare a premiilor care va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19,00.

Joi și vineri, de la ora 18,00, publicul poate urmări concursul din sala de spectacol a Casei de Cultură a Studenților sau transmisiunea în direct pe site-ul https://galahop.uniter.ro/, contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor), contul de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA). Sâmbătă, până la ora 16,00 publicul va avea posibilitatea să voteze dansactorii preferați pe www.galahop.uniter.ro.

Pentru spectatorii care doresc să fie prezenți fizic la evenimentul de la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, biletele de acces, cu prețul de 15 lei sau 5,5 lei pentru elevi și studenți, pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Teatrului Prichindel.

În cea de-a doua zi a Galei, vineri, de la ora 17,00, actrița Rodica Mandache – membră a juriului – va lansa albumul „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”. În prefața volumului, artista scrie „Și eu și Ovidiu mulțumim tuturor celor care, cu voie sau fără voie, ne-au ajutat să dăm viață acestei cărți cu scrieri, cronici și fotografii. Suntem împreună!”.

De la ora 19,30, după evoluția concurenților, Teatrul Dramaturgilor Români din București prezintă spectacolul „Jungla TeVe”, un spectacol de Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu și Alina Petrică, și ei foști concurenți la HOP. Muzica este o creație a lui Adrian Nour, asistent coregrafie este Lelia Marcu-Vlad, iar scenografia este semnată de Corina Boboc.

În ultima zi a Galei HOP, înainte de de festivitatea de decernare a premiilor, de la ora 17,00, se va lansa albumul „Cornel Todea – dincolo de regie” semnat de jurnalistul și prozatorul Ion Moldovan. Regizorul Cornel Todea a fost inițiatorul, directorul și amfitrionul Galei HOP timp de 14 ani, sufletul acestui program creat din dragoste pentru tinerii actori.

De la 18,00 este programat „’A fi și a nu fi’. Caragiale, un mereu altul”, un spectacol de și cu Gigi Căciuleanu, pe baza unor poeme de I.L. Caragiale, cu muzica semnată Paul Ilea, cu artiștii Paul Ilea, Ana și Bogdan Iacob.

Pe tot parcursul Galei, în foaierul Casei de Cultură a Studenților va fi deschisă publicului expoziția „DansActorul ca fenomen. Punct” aparținând artistului fotograf Mircea Albuțiu care îi surprinde pe dansActorii participanți la ediția trecută a galei. Portretele lor devin împreună o reprezentare subiectivă a Fenomenului HOP. Cele 14 lucrări vor marca traseul către sala unde se va desfășura Gala HOP.

Directorul artistic al galei este coregraful și dansatorul Gigi Căciuleanu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.