Economie

Producătorii avertizează: Alimentele se vor scumpi dacă Guvernul va majora salariul minim

Alimentele se vor scumpi cu siguranță în cazul în care Guvernul va decide majorarea salariului minim pe economie din ianuarie, a declarat, pentru Agerpres, președintele Federației Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, subliniind că și majorarea tarifelor la energie va avea o influență de câteva procente în preț.

„O decizie stupidă de majorare a salariului minim ar deregla complet piața. Salariul minim nu se poate majora, pentru că așa vrea cineva: ca să majorezi salariul minim îmi trebuie productivitate și să îmi scot banii. Niciun Guvern, nici acesta, nu a înțeles că majorarea salariului minim este o majorare în cascadă, pentru că va trebui să majorezi toate salariile, nu numai salariul minim. O majorare a salariului minim ar arunca în aer toate salariile, pentru că trebuie să îi majorezi și salariul următorului angajat. Deci, dacă vom avea de la 1 ianuarie o majorare a salariului minim, vom avea și o majorare a prețului cărnii și al alimentelor”, a afirmat Sorin Minea.

În opinia sa, o astfel de decizie ar produce o scumpire a alimentelor de câteva procente, la fel ca în cazul majorării tarifelor la energie.

„Prețul alimentelor s-ar putea majora cu câteva procente în funcție de eventuala majorare a salariului minim, care e o prostie. Dacă se face majorarea salariului minim din ‘poignet’ la nivel de minister, atunci producătorii s-ar putea să fie obligați să majoreze prețurile. Nu e vorba de zeci de procente, e vorba de câteva procente, deoarece apetitul cumpărătorului e redus. Ceea ce ridică într-adevăr prețul alimentelor, deși nici aici cu multe procente, sunt gazul și energia electrică, dar care nu au influențe la fel de mari ca materia primă, ci una mai redusă, în funcție de fiecare fabrică și de ceea ce produce. (…) S-au scumpit curentul electric și gazele în toată Europa, nu numai în România, dar ne purtăm ca și cum s-ar fi scumpit doar în România”, a precizat Sorin Minea.

Liderul Romalimenta a subliniat că prețul materiei prime la majoritatea produselor alimentare nu a crescut, în condițiile în care acesta influențează cel mai mult prețul final de vânzare al alimentelor.

„Noi, ca asociație profesională, nu putem să preconizăm scumpiri, este imposibil. Membrii, fiecare firmă, dacă dorește să-și majoreze prețul, o face de sine stătător, în funcție de calculele pe care le are. La carne, deocamdată, prețul în comunitatea europeană este relativ pe loc, într-o ușoară creștere. Dacă nu apare o creștere bruscă, prețul va stagna până undeva prin toamnă. (…) La lapte, după cunoștințele mele, materia primă nu a crescut și nici cererea nu a crescut, deci e foarte greu de spus dacă va crește. Prețul porumbului este mai mic, producția de porumb este foarte mare, lucerna a avut producție mare. Am avut un an bun, îmi pare rău că alții spun că e un an rău. (…) Practic, tentativa de a crește prețurile a existat întotdeauna, iar cei care dictează prețul nu sunt procesatorii, ci sunt producătorii agricoli, care cresc prețul la materia primă și automat ne obligă să majorăm și noi prețul. Dacă prețul materiei prime rămâne constant și se calculează doar creșterile date de utilități, atunci creșterile de prețuri sunt reduse, sunt niște creșteri normale, ca să le spunem așa”, a arătat Sorin Minea.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat pe 31 august că reprezentanții Guvernului se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu patronatele și sindicatele în cadrul Consiliului Național Tripartit, pentru a discuta propunerile părților cu privire la majorarea salariului minim pe economie pentru anul 2022.

„Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere. (…) Am agreat cu partenerii sociali ca săptămâna viitoare să ne întâlnim în Consiliul Național Tripartit, astfel încât confederațiile sindicale și cele patronale să își prezinte și față în față propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim. După ce vom avea aceste discuții, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluție pe care o vom supune dezbaterii publice”, a notat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că majorarea salariului minim trebuie susținută de economie, pentru evitarea blocajelor ulterioare.

Blocul Național Sindical (BNS) a propus dublarea deducerii personale de bază, de la 350 de lei la 700 de lei, pentru salariile aflate sub și la nivelul salariului minim pe economie, astfel încât salariul minim pe economie să poată fi majorat în 2022 la suma de 1.530 de lei net. În prezent, salariul minim net este de 1.386 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.