Sănătate

Consilierii științifici britanici nu recomandă vaccinarea copiilor sănătoși între vârsta de 12 și 15 ani

Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-CoViD din Regatul Unit a anunțat că nu recomandă vaccinarea tuturor copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani împotriva CoViD-19, preferând o abordare precaută în ceea ce-i privește pe copiii aflați într-o stare bună de sănătate din cauza incertitudinilor legate de impactul pe termen lung al efectelor secundare rare ale acestor vaccinuri, transmite vineri Reuters.

Această recomandare ar putea face ca Marea Britanie să aibă o abordare diferită în ceea ce privește vaccinarea copiilor prin comparație cu Statele Unite, Israel și unele țări europene, care duc politici de vaccinare largă în această categorie de vârstă.

Deocamdată nu a fost luată o decizie finală, autoritățile anunțând că le-au solicitat consilierilor științifici să evalueze și alți factori, cum ar fi întreruperile programului școlar. Numeroși politicieni britanici s-au pronunțat în favoarea vaccinării copiilor.

Marea Britanie a raportat peste 133.000 de decese puse pe seama CoViD-19 și aproape 7 milioane de cazuri, dar chiar dacă transmiterea în rândul copiilor poate fi foarte ridicată, aceștia ajung foarte rar să se îmbolnăvească grav.

Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) a precizat vineri că adolescenții și copiii care au anumite afecțiuni care îi predispun riscului de a suferi de forme grave de CoViD-19 ar trebui să fie vaccinați. Pentru ceilalți, beneficiul de a primi un vaccin anti-CoViD-19 este mic.

Experții au mai precizat că, deși cazurile de inflamații ale inimii, miocardite, în rândul tinerilor după vaccinarea cu Pfizer nu sunt de obicei grave, este de preferat să aștepte să apară mai multe informații despre efectele pe termen mediu și lung ale acestei afecțiuni, înainte de a recomanda vaccinarea copiilor sănătoși.

„Poziția JCVI este că, per total, beneficiile pentru sănătate ale vaccinării anti-CoViD-19 a copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani sunt marginal mai mari decât potențialele prejudicii”, a declarat profesorul Wei Shen Lim, președintele consiliului pentru imunizarea anti-CoViD-19 din cadrul JCVI.

“Dacă avem o abordare precaută, această marjă de beneficiu este considerată prea mică pentru a susține vaccinarea universală anti-CoViD-19 pentru acest interval de vârstă, în acest moment”, a declarat el, adăugând că datele cu privire la siguranță vor fi analizate în mod continuu.

De asemenea, JCVI a declarat că va extinde recomandarea de vaccinare anti-CoViD-19 la mai multe categorii de copii cu vârsta între 12 și 15 cu comorbidități, subliniind că marea majoritate a puținilor copii spitalizați cu CoViD-19 prezintă astfel de comorbidități.

Comitetul JCVI este așteptat să emită recomandări și în legătură cu un potențial program de vaccinare cu supra-rapel pentru persoanele în vârstă și pentru cele vulnerabile, care ar putea începe în această lună.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.