Economie

Creștere istorică a prețul gazelor. „Suntem la mila vremii, depinde cât de frig va fi”

Prețul gazelor naturale înregistrează o creştere istorică, iar asta este o veste proastă pentru toată lumea, de la producătorii de ceramică din China şi până la clienții unei patiserii din Paris, arată o analiză realizată de Bloomberg, citat de Digi24.ro.

Costul gazelor este deja la un nivel record pentru acest moment al anului în majoritatea piețelor importante şi se pare că va continua să crească, ceea ce riscă să afecteze revenirea din pandemia de CoViD-19.

Iarna care va veni ar putea da lumii o lecție dureroasă cu privire la cât de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Prețurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi eroda salariilor lor prin inflație, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară. Şi mai grav, deficiențele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi şi chiar întrerupe livrarea de curent electric în țările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale.

„Energia stă la baza economiei. Prețurile mari la energie reverberează de-a lungul lanțului de aprovizionare şi ar putea afecta relansarea incipientă”, susține Bruce Robertson, analist la Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Rusia a început să limiteze exporturile de gaze

Prețul gazelor naturale a început să crească în mod serios la începutul verii în emisfera nordică, când a devenit clar că nu va exista o ofertă suficientă în Europa pentru a permite umplerea tradițională a depozitelor golite în timpul iernii. Cel mai mare furnizor al Europei, Rusia, a început să limiteze exporturile de gaze prin conducte, din mai multe motive, precum cerere mare de pe piața internă, perturbările de producție şi un acord pentru un tranzit mai redus al gazelor naturale prin Ucraina.

„Am fost în urmă cu umplerea depozitelor pe tot parcursul verii”, spune Alfred Stern, noul director general de la grupul austriac OMV AG. Acum consumatorii sunt la mila vremii şi traiectoria prețurilor „va depinde de cât de frig va fi la iarnă”, precizează Alfred Stern.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.