Mozaic

Două albume, despre regizorul Cornel Todea și actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, au fost lansate la Gala HOP

Albumele „Cornel Todea – dincolo de regie”, de Ion Moldovan și „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”, scris de actrița Rodica Mandache, au fost lansate sâmbătă, la Alba Iulia, în ultima zi a Galei Tânărului Actor HOP.

„Cartea este un puzzle care reface personalitatea artistică, umană, a acestui om cu totul și cu totul special”, a declarat autorul volumului „Cornel Todea – dincolo de regie”, Ion Moldovan.

El a afirmat că albumul său reprezintă un omagiu pentru actorii și regizorii care nu mai sunt.

„Este o mare bucurie să lansez aproape la mine acasă – eu m-am născut la Blaj – această carte importantă, pentru că ea este un soi de răspuns al meu la uitarea pe care spectatorul o are față de actori, regizori care nu mai sunt. Am spus întotdeauna că spectatorul oricât ar fi el de fidel este totuși cel mai ingrat, cea mai ingrată ființă, pentru că în clipa în care cineva dispare din peisajul artistic este uitat și de aia mă încăpățânez să scriu despre Carmen Stănescu, despre Ilinca Tomoroveanu, despre Birlic, să scriu despre cei care nu mai sunt, pentru că este foarte important să le aducem un omagiu și pe această cale, dăruindu-le sau dedicându-le, mai degrabă, cărți”, a afirmat Ion Moldovan.

Autorul a spus că ideea unei cărți despre regizorul Cornel Todea i-a venit după o serie de discuții cu actrița Alexandrina Halic, căreia i-a dedicat de asemenea un volum, apărut în 2020 – „Alexandrina Halic – actrița poveste”.

„Această carte vine după una dedicată actriței Alexandrina Halic, o actriță despre care doar cei din generația mea mai știu și cei mai în vârstă decât mine. De la doamna Halic, vorbind mult, mult, am aflat lucruri despre Cornel Todea, lucruri extrem de interesante care mi-au stârnit curiozitatea. Eu, personal, nu l-am cunoscut. Despre Cornel Todea și despre Birlic am scris necunoscându-i personal. Şi lucruri atât de frumoase, incitante spunea Alexandrina Halic despre Cornel Todea, încât am început să mă gândesc cum aș putea să scriu despre un om care nu mai există”, a povestit autorul.

Dedicat celebrului regizor și director al Teatru „Ion Creangă”, albumul face parte din programul TIC55, un demers care îi celebrează pe unii dintre cei mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta asupra acestei instituții de cultură în cei peste 55 de ani de la înființare.

Cel de-al doilea album lansat la Gala HOP a fost „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”, scris de actrița Rodica Mandache.

Actrița a mărturisit că a scris această carte în timpul pandemiei, pentru că avea „o datorie”.

„Eu n-am scris-o nici ca să fiu celebră, nici ca să câștig ceva, am scris-o pentru că aveam o datorie. Ovidiu Iuliu Moldovan mi-a fost coleg, eu fac parte dintr-o generație extraordinară și am scris-o în timpul pandemiei. Toată lumea a avut timp atunci să facă lucruri pe care nu le-a făcut. (…) Ovidiu Iuliu Moldovan a fost un destin extrem de dureros, a fost o durere de când eram studenți și până la capăt. (…) El avea o generozitate pe care bănuiesc că toată generația noastră a avut-o, pentru că eram talentați. Eram foarte talentați și foarte norocoși, că degeaba ești talentat dacă nu ești norocos. Am scris cartea cum ar fi vrut Ovidiu să și-o scrie sau cum aș fi vrut să scrie cineva despre mine”, a spus Rodica Mandache.

În prefața volumului, artista scrie: „Și eu și Ovidiu mulțumim tuturor celor care, cu voie sau fără voie, ne-au ajutat să dăm viață acestei cărți cu scrieri, cronici și fotografii. Suntem împreună!”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.