Social

Ministrul Sănătății dezminte declarațiile premierului: „S-au făcut toate transferurile posibile”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, afirmă că la instituția pe care o conduce s-au făcut „toate transferurile posibile” de fonduri între diferite programe, pentru a putea asigura sumele necesare nevoilor acute ale pacienților, respingând afirmația premierului că au existat bani neutilizați care puteau fi folosiți pentru plata personalului implicat în campania de vaccinare.

„Printre puținele fonduri care apar disponibile la Ministerul Sănătății în buget și la care a făcut referire prim-ministrul au fost cele 450 de milioane de lei la titlul Transferuri de capital. Din acești bani, 60 de milioane de lei au fost repartizați unităților sanitare, pe secțiile de neonatologie, pentru dotarea cu incubatoare, în baza unei achiziții centralizate demarată în 2016, finalizată acum. Celelalte fonduri au fost repartizate unităților sanitare în aprilie și mai 2021, pentru dotarea cu aparatură și pentru reparații capitale”, a scris Ioana Mihăilă sâmbătă seară pe contul său de Facebook.

În postare se arată că unitățile sanitare au primit fila de buget, au semnat contracte cu furnizorii, banii urmând să fie plătiți în momentul în care este furnizată marfa. Sumele figurează necheltuite, dar angajate, iar Ministerul Sănătății nu mai poate beneficia de aceste credite de angajament.

„Pentru informarea domnului prim-ministru, am apelat chiar și la acești bani, în luna august Ministerul Sănătății a transmis unităților care beneficiau de sume mai mari o adresă prin care se solicita disponibilizarea banilor necheltuiți, dar spitalele au răspuns că nu au sume de disponibilizat. (…) Repet: faptul că astăzi vorbim de personalul neplătit, de lipsa de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și de lipsa de resurse pentru ambulanțe și medicamente se datorează doar iresponsabilității prim-ministrului Cîțu”, a mai scris Ioana Mihăilă.

Premierul Florin Cîțu a afirmat sâmbătă, la Oradea, că la Ministerul Sănătății au rămas nedistribuiți 480 de milioane de lei, bani ce puteau fi folosiți, conform Legii bugetului de stat, pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare.

„Eu nu știu de ce lumea încearcă să-și arate incompetența pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară (…) se vede că sunt 483 de milioane, cred, 480 de milioane necheltuiți care sunt nedistribuiți. Acești bani erau acolo, la Ministerul Sănătății, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească Legea bugetului aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie banii pentru orice cheltuială care ține de vaccinare în timpul acestui an. Deci erau 480 de milioane”, a spus premierul, răspunzând unei întrebări referitoare la acuzațiile pe care i le-a adus anterior ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

„Până la urmă nu o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Există miniștri care să fie responsabili pentru execuția bugetară. Dacă nu ești responsabil (…). Interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar și problemele, nu înainte”, a mai declarat premierul.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că îi pare rău că premierul Florin Cîțu „introduce sănătatea în lupta politică”.

Ea a subliniat că i-a transmis premierului că pentru personalul implicat în procesul de vaccinare este nevoie de suplimentare, „având în vedere că în Legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit” cu această destinație.

Ioana Mihăilă a mai afirmat că premierul Florin Cîțu „știa” că bugetul Ministerului Sănătății pentru programele de sănătate și alte titluri „era la fundul sacului”, iar situația creată „se datorează doar iresponsabilității premierului”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.