Sănătate

Dr. Mihai Craiu: Purtarea măștii de protecție în interior este extrem de importantă

Purtatul măștii de protecție în interior este „extrem” de importantă, consideră medicul Mihai Craiu, care precizează că acest lucru scade „încărcătura transmiterii virale”.

Medicul a vorbit despre situația epidemiologică în cadrul dezbaterii „Vaccinul anti-CoViD pentru copii: cum ne protejăm copiii, odată ce începe școala?”, organizată de Salvați Copiii România.

„Masca este foarte importantă. Ştim din studiile experimentale pentru gripă că particulele, în funcție de tipul de eveniment, fie vorbit, fie cântat, fie strănutat, putem să transmitem aceste picături purtătoare de virus la distanța mai mari de doi metri. (…) Există dovezi în prezent că folosirea măștilor poate să scadă încărcătura transmiterii virale, adică doza infectantă. (…) Dacă adăugăm o mască pe oricare – fie pe transmițător, fie pe expus – se observă o scădere a încărcăturii virale și dacă și celălalt poartă mască, evident că scade și mai mult această încărcătură virală. (…) Dacă nu poartă nimeni mască, riscul de transmitere ține de expunere, de timpul expunerii. (…) Dacă toate persoanele poartă masca corect în interior tot timpul cât stau în interior, există o minoritate de persoane care ar putea fi infectate, dar sunt atât de puține, încât este absolut rațional să existe acele recomandări de obligativitate de purtării măștii. Masca este absolut esențială (…). S-a observat că ridicarea totală a oricăror fenomene de distanțare și de purtare a măștii în interior a dus la recrudescență în condițiile apariției mutației Delta, care este mult mai transmisibilă. Masca în interior este extrem de importantă”, a explicat medicul.

El a spus că studiile științifice publicate până la finalul anului trecut arată că riscul de a deceda ca urmare a unor complicații generate de infecția cu SARS-CoV-2 este foarte redus la copii.

„Mesajul cel mai important care trebuie transmis către părinți în acest moment este că toate analizele epidemiologice, inclusiv această prestigioasă publicație European Journal Academiology, care a evaluat studiile științifice publicate până la finalul anului trecut în ceea ce privește impactul vârstei asupra severității îmbolnăvirii și asupra evoluției bolii, spun că riscul de a deceda ca urmare a unor complicații generate de infecția cu SARS-CoV-2 este foarte redus la copii. Această proporție de 2 la 100.000 la vârsta până în 10 ani ar trebui să fie pilonul central al comunicării către părinți. Da, este adevărat, copiii pot face infecții. Da, este adevărat, copiii pot să transmită la fel ca și adulții infecția. Da, este adevărat, pot să își infecteze colegii de clasă, profesorii sau familia, dar în concepțiile notabile cunoscute există un număr foarte mic de evoluții fatale”, a mai arătat Craiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.