Social

Premierul Cîțu susține că a intrat în politică pentru a „schimba lucrurile”

Premierul Florin Cîțu a afirmat, duminică, la Blaj, că a intrat în politică pentru a schimba lucrurile în bine pentru oameni, făcând referire și la aspecte din copilăria sa, petrecută la țară, care l-au determinat să susțină Planul Național de Investiții (PNI).

Prezent la Blaj, unde a vorbit, în cadrul ședinței Colegiului Director Județean al PNL Alba, despre moțiunea de candidatură la președinția Partidului Național Liberal, Florin Cîțu a vrut să le prezinte participanților și „varianta” sa despre ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în coaliție.

„Am intrat în politică să schimb lucrurile, să fac lucrurile mai bune pentru oameni. (…) Eu când voi lua decizii, nu le iau să vă fac dumneavoastră (primarilor etc – nota red.) un bine, vreau ca dumneavoastră să le faceți bine românilor. (…) Atunci când am văzut că interesul românilor este șantajat, printr-un alt proiect pentru care eu am arătat toată deschiderea, de la începutul acestui mandat și până în momentul …, și o am în continuare, a trebuit să intervin. Pentru că, până la urmă, (…) trebuie să arăți ceva după această perioadă și, dacă nu creezi cadrul legal pentru toate aceste proiecte, nu ai ce să arăți. (….) Aș vrea să vă spun și partea cealaltă, pe care nu am mai spus-o. Şi eu sunt, la fel ca foarte mulți dintre dumneavoastră, un om care a crescut la țară, copil, până la 18 ani, la munca câmpului. Nu am avut curent electric până în 1986. Iar în 1986 când am avut curent electric, nu a venit cineva să sape și să pună stâlpi. Nu, fiecare casă, erau vreo patru case acolo pe un deal, cinci pe un alt deal, și ne-au spus: dacă vreți curent electric, trebuie să vă faceți singur stâlpii. Şi am fost și am tăiat (…) și am săpat și gropile, ca să avem curent electric. De atunci, că am tot văzut că se duc televiziunile ca să vadă unde am crescut eu, de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Şi sunt perioade în an în care nu pot să ajung acasă cu mașina, de exemplu, pe drumul care este drum de țară, dar este un dezastru. Şi merg pe jos. Şi părinții mei, și mama mea, Dumnezeu să o ierte, stăteau acolo și nu ajungeau. (…) Trebuia să iei tractorul ca să ajungi acasă. Să știți că și la acest lucru m-am gândit când am luat acea decizie”, a spus Florin Cîțu.

El a adăugat că în România, în anul 2021, „pentru toți ceilalți trebuia să existe această șansă”.

„Faptul că există acest Plan Național de Investiții nu înseamnă că acei bani vor fi imediat folosiți. Acolo sunt criterii cum trebuie să fie folosiți acei bani, cu criterii de transparentizare, cu criterii în care vom urmări cum se cheltuiesc banii, deci sunt lucruri pe care le-am făcut ca să mă asigur că banii nu sunt irosiți. (…) Trebuie să dai oamenilor o șansă. Dacă vor putea primarii să ia banii ca să facă facă proiecte, asta este altceva și vom vedea, dar nu avem dreptul noi să le oprim această șansă românilor să se dezvolte. Şi aici a fost o parte din discuție. Mai este o altă parte din discuție, cu șantajul, ce mi s-a părut îngrozitor”, a declarat Florin Cîțu.

El a susținut că a fost “șantajat” de partenerii de coaliție cu proiecte care nu aveau nicio legătură cu PNI.

„Ce legătură are desființarea Secției Speciale cu Planul Național de Investiții? Nicio legătură. Dar dacă noi ne lăsăm șantajați de fiecare dată, nu mai facem nimic, iar o coaliție nu poate să funcționeze prin șantaj, orice s-ar întâmpla. Nu ai cum. Nu era acum, cedam acum, era un alt proiect și așa mai departe. Şi nu se ajunge nicăieri. Lucrurile astea trebuie știute, pentru că suntem într-un punct important politic în România”, a mai declarat Cîțu.

Premierul le-a transmis celor din sală că PNL va rămâne la guvernare 8 ani de zile.

„Noi suntem la guvernare pentru că avem un parteneriat foarte bun cu președintele Klaus Iohannis. De aceea suntem la guvernare, acest parteneriat există și vom rămâne la guvernare în viitor. Eu vreau să rămânem la guvernare chiar și cu ceea ce v-am povestit, cu această situație cu partenerii de la USR PLUS”, a spus acesta.

Cîțu a adăugat că, din punctul său de vedere, singura coaliție care poate să guverneze astăzi România este PNL – USR PLUS – UDMR.

“Avem aceleași obiective. Când am pornit astă iarnă, am scris lucrurile în programul de guvernare. De fiecare dată când a fost nevoie, am intervenit pentru a debloca o situație și cred în continuare că încă putem, chiar dacă s-au aliat temporar cu, sper eu temporar, cu un partid extremist, de sorginte fascistă, cred că există în continuare cale de împăcare. Proiectele românilor ar trebui să primeze”, a conchis Florin Cîțu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.