Sănătate

Răzvan Cherecheș: „Am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare și niciun plan pentru valul 4”

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

„Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe”, spune expertul în Sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”, declară Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut ca Profu’ de Sănătate Publică, citat de portalul Hotnews.ro.

Răzvan Cherecheș este de părere că „punând vaccinarea deoparte, în condițiile în care nu suntem la un procent de vaccinare de peste 50% din populație, practic suntem exact în situația în care am fost toamna trecută, dar cu o tulpină mai infecțioasă. Asta înseamnă că ceea ce ar fi trebuit făcut până în acest moment ar fi fost pregătirea începerii școlii și conștientizarea faptului că în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare – cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv”.

„Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe”, spune expertul în Sănătate publică.

Restricțiile din această toamnă vor fi prețul plătit pentru faptul că „peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”, subliniază Răzvan Cherecheș, constatând că „niciuna dintre măsurile de prevenție a focarelor în școli nu a fost pregătită din timp”.

Citiți aici toate declarațiile lui Răzvan Cherecheș!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.