Politică

Miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile la Guvern

Fotografie de arhivă

Vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile, marți dimineața, la Guvern.

„În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la Cabinetul premierului. Mergem mai departe”, a scris Dan Barna, pe pagina sa de Facebook.

Copreședintele USR PLUS Dan Barna a anunțat, încă de luni seara, că miniștrii USR PLUS se retrag din Cabinetul Florin Cîțu.

„Florin Cîțu a dinamitat conștient și perfect responsabil această coaliție”, a susținut Barna.

Marți după-amiaza, reprezentanții USR PLUS sunt așteptați la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis invitându-i să discute în contextul crizei guvernamentale.

Conform Legii privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, demisia din funcția de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris prim-ministrului și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii (art. 6). În cazul în care încetarea calității de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei (…), președintele României, la propunerea premierului, ia act de aceasta și declară vacantă funcția de membru al Guvernului (art. 8, alin. (1)).

Același act normativ prevede desemnarea de miniștri interimari pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Constituția României stipulează, la articolul 85 alineat (2) că, „în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”, iar „dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, președintele României va putea exercita atribuția prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.