Sănătate

Ministrul demisionar al Sănătății: Situația fondurilor pentru programele naționale de sănătate este dramatică

Ioana Mihăilă

Ministrul demisionar al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat marți că este „dramatică” situația fondurilor pentru programele naționale de sănătate, precum cel de vaccinare și pentru bolnavii de HIV/SIDA și tuberculoză, iar dacă la rectificare nu se vor aloca fonduri, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi „să fie restricționat”.

„Situația fondurilor pentru acțiuni prioritare încă nu este dramatică, dramatică este situația fondurilor pentru programele naționale de sănătate. Aici discutăm de programul de vaccinare și de programul de tratament pentru bolnavii HIV/SIDA și TB. Asta înseamnă că dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricționat. Singura unitate sanitară cu care am discutat ieri a fost Spitalul ‘Matei Balș’, care a spus că va începe să aloce medicamente pe perioade de o săptămână. (…) Dacă astăzi trece rectificarea bugetară și dacă Ministerul de Finanțe se mișcă rapid cu alocarea bugetară necesară Ministerului Sănătății, aici nu vor exista discontinuități (n.r. – pentru acțiuni prioritare)”, a spus Ioana Mihăilă într-o conferință de presă.

Ea a mulțumit managerilor de spitale pentru eforturile pe care le-au făcut în această perioadă grea de a suplimenta fondurile fie pentru aceste programe de tratament, fie pentru funcționarea unităților de primi urgențe.

Mihăilă a amintit că există „probleme” și în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente.

„Mai există încă probleme cu aprovizionarea cu medicamente. Aceste probleme nu sunt la nivel național unele dintre ele, ci există stocuri deficitare din anumite medicamente la nivel global. Împreună cu Direcție Politica Medicamentului, cu Asistența Medicală și cu UniFarm am identificat posibile soluții și în următoarele săptămâni ele vor fi implementate”, a susținut ea.

Ioana Mihăilă a adăugat că va începe achiziția de imunoglobulină.

„Începem achiziția de imunoglobulină prin eliberarea de autorizații de nevoi speciale sau prin regimul obișnuit. Vom vedea care va fi calea cea mai rapidă și mai eficientă de a obține stocuri de imunoglobulină pentru perioada următoare. Am avut discuții cu reprezentanții producătorilor de imunoglobulină pentru a diversifica oferta și a nu mai depinde de un singur producător și avem promisiuni ferme că, începând cu luna ianuarie 2022, unul sau doi producători vor veni pe piața din România. Aceasta este o problemă care necesită și investiții în sistemul de donare de sânge și donare de plasmă și am alocat în Programul Operațional Sănătate investiții de aproximativ 70 milioane de euro pentru reorganizarea sistemului de transfuzii”, a explicat ministrul demisionar al Sănătății.

Ea a asigurat că oricine va prelua interimatul la Sănătate va beneficia de întreaga sa colaborare, precum și a specialiștilor de la minister, dacă vor dori să rămână

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.