Sănătate

Numărul de paturi din județul Alba pentru pacienții CoViD-19 ar putea crește până la 414, de la 180

Numărul actual de paturi alocate pacienților cu CoViD-19 în spitalele din Alba este de 180, din care 6 la ATI și 12 destinate terapiei acute, iar în situația de recrudescență a cazurilor, numărul total de paturi ar putea crește până la 414, din care 12 la ATI și 4 pentru terapie acută, potrivit unei informări date publicității, miercuri, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Purtătorul de cuvânt al DSP Alba, Ioana Presecan, a precizat, pentru Agerpres, că, în momentul de față, sunt internați 19 bolnavi de CoViD-19, dintre care 2 la ATI.

„La nivelul județului Alba, din cele nouă unități sanitare care acordă asistență medicală spitalicească, opt unități sanitare au alocat paturi pentru spitalizarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 în funcție de nivelul de competență. Centrul de dializă privat realizează dializa iterativă pentru pacienții confirmați cu CoViD-19, în tură suplimentară, cu dezinfecția ulterioară a unității și respectarea procedurilor. În cazul în care pacienții dezvoltă o formă severă sau critică de CoViD-19 vor fi internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia”, a transmis DSP.

Potrivit informării, DSP Alba a avizat scăderea numărului de paturi alocate pentru asistența medicală a pacienților confirmați și suspecți de CoViD-19, pentru a fi reluate serviciile medicale acordate pacienților non-CoViD-19, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul județului și a particularităților de spațiu, personal, dotare.

Astfel, după acordarea avizelor de modificare de structură cu scăderea numărului de paturi alocate pacienților CoViD-19, la nivelul județului sunt alocate 180 de paturi, din care 6 la ATI și 12 destinate terapiei acute. Pentru pacienții suspecți de CoViD-19 sunt 70 de paturi.

Pacienții cu afecțiuni psihiatrice și confirmați cu CoViD-19 vor fi internați în Spitalul Municipal Aiud, iar gravidele confirmate cu CoViD, în funcție de forma de boală și trimestrul de sarcină, vor fi internate în spitalul la care se adresează sau în SJU Alba Iulia, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Sebeș.

„În cazul recrudescenței cazurilor confirmate de CoViD-19, spitalele trebuie să ia măsuri urgente de creștere a numărului de paturi avizate pentru asistența medicală a pacienților, cazuri confirmate și suspecte de CoViD-19 în conformitate cu planurile de reziliență asumate de managerii unităților sanitare. Ordinea în care spitalele vor lua măsurile de creștere a numărului de paturi alocate pentru cazuri suspecte și confirmate CoViD-19 este argumentată de afectarea cât mai redusă a acordării asistenței medicale pacienților non-CoViD-19, a particularităților de spațiu și personal existente”, se menționează în raport.

În prima etapă de creștere a numărului de paturi vor oferi asistență medicală, conform planului de reziliență, SJU Alba Iulia, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul Municipal Sebeș. În funcție de incidența cazurilor confirmate, rata de incidență la nivelul județului, rata de ocupare a paturilor în unitatea sanitară, în a doua etapă de creștere a numărului de paturi vor oferi asistență medicală spitalele din Cugir, Blaj, Aiud și Abrud.

Ordinea stabilită permite spitalelor din etapa a doua să se organizeze prin externarea, transferul pacienților internați, iar cazurile non-CoViD-19 să fie preluate de celelalte unități sanitare în acord cu protocolul existent la nivelul județului. Scopul protocolului este de a asigura accesibilitatea la servicii medicale în unități sanitare cu paturi a cazurilor non-CoViD-19, precum și asigurarea cu resursă umană specializată a Spitalului Municipal Aiud, care va asigura asistență medicală pacienților suspecți și confirmați CoViD-19.

„Deoarece spațiul și resursa umană specializată la nivelul unităților sanitare nu permite organizarea a două gărzi de ATI, la nivelul unităților s-a convenit în protocol organizarea unui compartiment cu 20 paturi ATI la nivelul Spitalului Municipal Aiud, cu garda asigurată, conform unui algoritm, de medici specialiști ATI de la toate unitățile din județ: 8 gărzi pe lună asigurate de SJU Alba Iulia, 12 gărzi pe lună asigurate de Spitalul Municipal Sebeș, 2 gărzi pe lună Spitalul Municipal Blaj, 4 gărzi pe lună asigurate de Spitalul Orășenesc Cugir, 4 gărzi pe lună asigurate de Spital Orășenesc Cîmpeni, 1 gardă pe lună Spitalul Municipal Aiud”, precizează reprezentanții DSP Alba.

Pacienții cu boală cronică renală vor fi internați la spitalele din Cugir, Sebeș și Alba Iulia, pentru a putea fi transportați cu ambulanța la unitățile de dializă din Alba Iulia și județul Hunedoara, iar pacienții care efectuează dializa în Turda, județul Cluj, vor fi internați în spitalele din Câmpeni și Abrud.

Numărul total de paturi alocate pentru pacienții CoViD-19 ar urma să crească până la 414, din care 12 la ATI și 4 pentru terapie acută, iar pentru cei suspecți, la 72.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.