Administrație

Primele cărți de identitate electronice din România sunt eliberate miercuri la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este primul oraș care implementează cărțile de identitate electronice, iar primele acte de identitate de acest fel sunt eliberate miercuri.

Miercuri, 8 septembrie 2021, la ora 9.00, sunt eliberate primele cărți de identitate electronice de către Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Proiectul a fost inițiat la începutul lunii august și au fost preluate 100 de cereri de eliberare de buletine electronice, a susținut ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la finalul lunii august.

„La data de 2 august a fost inițiat proiectul pilot, de la care noi aşteptăm să genereze informații necesare pentru stabilirea programului de extindere şi generalizare a editării cărții electronice de identitate. În cadrul proiectului pilot au fost realizate următoarele activități până în acest moment: de la data de 2 august până pe 18 august au fost preluate un număr de 100 de cereri de eliberare a cărții electronice de identitate. Timpul de soluționare a unei cereri de eliberare a cărții electronice de identitate noi l-am proiectat în acest program pilot undeva la 20 de minute. Fac mențiunea că până în prezent nu a fost depăşit termenul de 15 minute. Aşadar, avem răspuns la în cât timp putem să preluăm o cerere – 15 minute. Cererea pentru emiterea cărții de identitate se generează automat, nu necesită a fi completată de către cetățean”, a spus Lucian Bode.

Noile buletine, de dimensiunea unui card

Cărțile de identitate cu cip vor avea dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului. Programul pilot va dura câteva luni, urmând ca, în baza datelor colectate, emiterea noilor documente de identitate să fie extinsă la nivelul întregii țări.

Cetățenii români vor avea posibilitatea să aleagă între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic. Singura diferență va fi că el nu va stoca imaginile faciale și amprentele. O alte diferență majoră este că, în baza lui, nu se va putea călători în străinătate, statele Uniunii Europene impunând condiția folosirii buletinului biometric. Cărțile de identitate vor putea fi preschimbate până pe 2 august 2031, în funcție de momentul la care actualele documente expiră.

Introducerea buletinului biometric va duce la stimularea autorităților locale și centrale să informatizeze sistemele de plată a taxelor locale sau de eliberare a altor tipuri de documente. Aceste operațiuni vor putea fi efectuate online. Este vorba despre servicii de înmatriculare, de eliberare a cazierului judiciare, plata taxelor sau a impozitelor. Accesarea se va face fără crearea de conturi pe platformele respective, doar pe baza cărții electronice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.