Economie

Proiectul E-facturare intră în teste de la 15 septembrie. „Digitalizarea este prioritate zero”

Proiectul E-facturare va intra în teste pe 15 septembrie, iar de la 1 octombrie să fie online, a declarat, miercuri, premierul Florin Cîțu, care a subliniat că digitalizarea este prioritate zero în domeniul fiscalității.

„Am vrut să avem această întâlnire pe E-facturare pentru a vedea progresul. Am spus că în această lună intrăm cu proiectul, înțeleg că avem un demo pe care mai umblăm ca să poată să fie prezentat publicului și înțeleg că pașii următori sunt așa: cam pe 15 septembrie să intrăm cu programul în producție, dar să fie în test, și după aceea să-l avem de la 1 octombrie live. Aș vrea să reiterez ce a am spus de fiecare dată, că este un proiect important, că va ajuta la a elimina o mare parte din evaziunea fiscală, dar face parte din digitalizarea administrației publice”, a declarat Florin Cîțu la reuniunea Comitetului Interministerial pentru implementarea proiectului E-facturare.

Șeful Executivului a adăugat că pe partea de digitalizare a administrației publice lucrurile nu merg cum trebuie.

„Anul trecut au fost momente când am putut să avansăm, dar vedem că ne lovim de tot felul de bariere. Ceea ce mă aștept de la dumneavoastră și în acest proiect, să vedem unde sunt aceste bariere, să le identificăm ca să putem, după aceea, să le eliminăm pentru a putea face întreaga digitalizare a administrației publice”, a afirmat acesta.

Premierul a punctat că odată cu aprobarea PNRR există și resurse importante pentru digitalizarea ANAF.

„Şi e important ca echipa care lucrează azi, aici, pe E-facturare deja să se pregătească pentru a implementa sistemele pe care dumneavoastră le-ați propus în PNRR. Primele resurse vor fi bani în avans, știți foarte bine”, a declarat Cîțu.

El a punctat că pentru partea de fiscalitate, digitalizarea este prioritate zero.

„Nu umblăm la taxe, nu vrem să facem nimic pe zona asta, toate celelalte lucruri cred că nu sunt atât de prioritare. Digitalizarea, dacă reușim în această guvernare să digitalizăm modul în care agenții economici, cetățenii, lucrează cu administrația fiscală, veți vedea că rezultatele vor fi, pe de-o parte, aprecierea cetățenilor, pe de altă parte, reducerea evaziunii fiscale”, a spus Cîțu.

Şeful Executivului a reiterat că principalele beneficii ale proiectului E-facturare le reprezintă eliminarea evaziunii fiscale și ușurința cu care agenții economici lucrează cu statul român.

„Să eliminăm odată acea imagine cu dosare și relația să fie mai simplă (…), trebuie să accelerăm. Şi ca să înțeleagă toată lumea, pe 15 intrăm în producție, dar pe teste și după aceea, de la 1 octombrie, vedem cum intrăm online. Şi după aceea, urmează, bineînțeles, dezvoltarea sistemului de la finalul anului”, a subliniat Cîțu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.