Economie

România codașă: Stăm mai prost la turism montan decât acum 140 de ani

România este „codașă” între țările cu tradiție în turism montan, printre cauze numărându-se lipsa cabanelor, dar și inexistența unor asociații puternice, cu mulți membri, care să poată influența politicile și deciziile autorităților în domeniu, a susținut marți, la o conferință organizată în cadrul Alpin Film Festival, președintele SKV, Marcel Şofariu.

Conferința a fost organizată cu scopul de a marca 140 de ani de turism montan și de existență continuă a primei asociații de drumeți, înființată la Sibiu și Brașov, în 1881 – Siebenburgische Karpatenverein (Asociația Alpină Ardeleană).

„Prezentul nu seamănă cu ce și-au dorit cei care au înființat SKV. Situația din România este diferită față de cea din țările din jurul nostru. Dacă ne uităm la Munții Carpați, principalii drumeți sunt polonezii, cehii și nemții. Una din explicații este lipsa cabanelor. Suntem singura țară din Europa de Est care nu a retrocedat cabanele asociațiilor care le-au construit și gestionat și care le-a vândut unor oameni care nu au știut ce să facă cu ele, au vrut să facă profit, nu au reușit și marea majoritate sunt în paragină sau încearcă să le transforme în hoteluri. Şi asta în condițiile în care dispunem de jumătate din lanțul carpatic”, a subliniat Marcel Şofariu.

Conform acestuia, în timp ce majoritatea celor peste 300 de astfel de asociații din România sunt „de apartament”, cu 5-10 membri, în Europa există asociații de drumeți chiar și cu peste un milion de membri, care au un cuvânt de spus în ce privește politicile guvernamentale și măsurile luate de autorități în domeniul turismului.

„Faptul că asociațiile sunt multe și au membri puțini înseamnă ceva. O asociație are menirea de a aduce oamenii împreună și de a-i învăța să lucreze pentru obiective comune, fără niște motivații financiare, doar pentru simpla plăcere. În România, cum o asociație ajunge să aibă un număr mare de membri, se fracționează. Şi asta înseamnă o lipsă de educație socială care se repercutează și la nivel politic”, a punctat președintele SKV Brașov.

Alpin Film Festival, eveniment ajuns anul acesta la cea de-a șasea ediție, se desfășoară în perioada 7-12 septembrie la Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, organizat de municipalitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.