Social

Poezie, proză și grafică: „Liter-Art” la Penitenciarul Aiud

Penitenciarul din Aiud (foto: Administraţia Naţională a Penitenciarelor)

Peste 200 de lucrări – poezie, proză scurtă și grafică – au fost realizate în cadrul unui proiect unic la nivel de sistem penitenciar românesc, „Liter-Art”, în care au fost implicați atât deținuți, cât și angajați ai așezământului de deținere din Aiud, potrivit unui comunicat transmis Agerpres, joi, de către Penitenciarul Aiud.

„’Liter-Art’ este un proiect pentru inimă, minte și literatură unic printre demersurile de reintegrare socială derulate în penitenciarele românești, care oferă deținuților oportunități unice pentru a înțelege lumea și propria persoană și de a crea o identitate culturală proprie”, a declarat, potrivit comunicatului, director adjunct al Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău.

Proiectul educativ „Liter-Art”, ajuns la cea de-a VII-a ediție, are un aspect „inovativ, unic” la nivel de sistem penitenciar românesc, prin implicarea în demersurile de creație literară și ilustrație de carte atât a deținuților, cât și a angajaților așezământului de deținere și a unor literați consacrați.

Pe parcursul a cinci zile s-au realizat peste 200 de lucrări – poezie, proză scurtă și grafică – ce urmează să fie analizate și selectate de organizatori, în vederea publicării. Au luat parte la proiect șase persoane private de libertate și trei polițiști de penitenciare.

„Activitatea este subsumată Proiectului ‘Nordis – Creșterea șanselor de incluziune socială a romilor privați de libertate din Penitenciarul Aiud’, implementat de Asociația ‘Pakiv România’ și Penitenciarul Aiud cu finanțare nerambursabilă, obținută prin Granturile SEE și Norvegiene. Fiind bugetat prin Nordis, ‘Liter-Art’ va fi editat și tipărit într-un număr de circa 300 de exemplare”, arată sursa citată.

În cadrul ediției din acest an, cu sprijinul managerului Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Ioan Hădărig și artistului Zoltan Balog, activitățile de creație au fost stimulate prin dezbateri pe diferite teme, precum: romii între tradiție și modernitate, Aiudul – trecut și prezent, operele unor autori români și străini. Totodată, a fost vernisată expoziția de fotografie „Meșteșugurile romilor”, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în prezența reprezentanților acestei instituții, iar profesorul Marius Moga de la Centrul Multicultural Aiud a susținut un minirecital de chitară și nai.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.