Social

Serbările Naționale de la Țebea s-au desfășurat sub semnul pandemiei

Câteva sute de persoane au luat parte, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, în județul Hunedoara, dedicate comemorării Eroului Național Avram Iancu, tradiționalul spectacol folcloric și târgul meșterilor populari fiind amânate, pentru al doilea an consecutiv, din cauza pandemiei de CoViD-19.

Manifestările au marcat împlinirea a 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu, un sobor de preoți săvârșind o slujbă de pomenire la mormântul acestuia, care se află în cimitirul de la Ţebea.

„Vremurile, încă pandemice, nu ne pot face să uităm de măreția trecutului nostru și de aceste meleaguri. Este vorba de un perimetru sacru al memoriei istorice românești, marcat de cele patru puncte cardinale ale Panteonului Moților: mult secularul gorun al lui Horea, mormântul unde își doarme somnul de veci marele nostru Erou Național Avram Iancu, mormintele eroilor căzuți pentru apărarea pământului românesc și biserica veche a localității Țebea, capitala Țării Zarandului”, a spus celor prezenți episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie.

Ceremonialul de la Ţebea a mai inclus depuneri de coroane de flori din partea Președinției, Guvernului și Parlamentului României, din partea autorităților județene și locale, precum și a partidelor politice.

La manifestări au luat parte prefectul județului Hunedoara, Călin Marian, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, parlamentari și deputați europeni, lideri de partide politice, reprezentanți ai autorităților și diferitelor instituții ale statului din zonă sau din județele învecinate.

Invitați din Alba la manifestările prilejuite de Serbările Naționale de la Țebea

Organizatorii au insistat pe măsurile sanitare de prevenire a transmiterii SARS-CoV-2, motiv pentru care spectacolul folcloric tradițional și târgul meșterilor populari au fost anulate.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emancipare socială și națională.

A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848 și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.