Educație

Un milion de euro pentru baza sportivă a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj

Cei peste 1.000 de elevi ai Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cea mai importantă instituție de învățământ din „Mica Romă”, beneficiază din acest an școlar de o investiție de peste un milion de euro, constând în amenajarea unei baze sportive moderne, cu terenuri de fotbal, baschet, handbal și volei, dotate cu instalație de nocturnă, precum și de o zonă de studiu și de relaxare.

„Începutul acestui an școlar este marcat de finalizarea lucrărilor de amenajare a curții interioare și a bazei sportive a Colegiului. Această investiție, de peste 1.000.000 de euro a municipalității Blajului, constând în amenajarea unei baze sportive moderne, cu terenuri de fotbal, baschet, handbal și volei, toate dotate cu instalație de nocturnă și tribune, sistem modern de udare, alei și zone verzi, locuri de joacă, amfiteatru în aer liber, zonă de studiu și de relaxare pentru elevi, face ca Blajul să beneficieze de una dintre cele mai moderne școli din România”, au transmis, luni, reprezentanții administrației locale.

După 2006, an în care clădirea Colegiului a fost preluată în administrare de către municipalitate, imobilul a intrat într-un amplu proces de modernizare. Au fost efectuate lucrări de reparații și reabilitări interioare, s-au modernizat sălile de clasă, laboratoarele, cabinetele de specialitate și sala de sport, grădinița din curtea liceului. Totodată, s-a asigurat dotarea necesară pentru un act didactic corespunzător vremurilor actuale.

Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, care are peste 1.000 de elevi și este cea mai importantă instituție de învățământ din Blaj, funcționează într-una dintre cele mai impunătoare clădiri din oraș, construite în perioada 1924-1929 inclusiv cu fonduri donate de Vatican. Terminată în 1929, clădirea s-a numit, la început, Institutul Recunoștinței, amintind de contribuția pe care au adus-o elevii și locuitorii din Blaj și împrejurimi la edificarea clădirii.

„Construirea Colegiului Național ‘Inochentie Micu Clain’ s-a făcut în perioada 1924-1929, sub patronajul Mitropolitului Vasile Suciu, care – cu fonduri provenite din donațiile foștilor elevi ai Blajului, ale statului român, la care s-au adăugat contribuțiile Bisericii Greco-Catolice, ale personalităților vremii, printre care amintim pe Regele Ferdinand, Papa Pius al XI-lea și membrii Guvernului României de atunci – a reușit, la 170 de ani de la deschiderea primelor școli sistematice românești de la Blaj, să pună piatra de temelie a acestui impunător edificiu cunoscut sub denumirea de ‘Institutul Recunoștinței’”, potrivit reprezentanților municipalității blăjene.

Între 1929 și 1948, aici a funcționat Liceul de fete „Sfânta Ecaterina”, iar după 1948 Școala normală (pedagogică) de fete și, mai apoi, Liceul „Iacob Mureșianu” și Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”. Transformate, după 1990, în colegii pre-universitare, din anul 1998 cele două colegii, „Iacob Mureșianu” și „Gheorghe Șincai”, au fuzionat, luând ființă actualul Colegiu Național „Inochentie Micu Clain”.

În urmă cu 15 ani, imobilul a fost restituit greco-catolicilor. Conducerea unității de la vremea respectivă a fost mandatată de către ministerul de resort să înainteze Mitropoliei Greco-Catolice o ofertă prin care, dacă aceasta ar fi fost acceptată, clădirea ar fi putut fi cumpărată de către stat. Reprezentanții Mitropoliei nu au fost însă de acord cu vânzarea imobilului. Ulterior, a fost încheiat un contract de închiriere pe 25 de ani, în sumă, simbolică, de un euro pe lună, astfel încât clădirea, care era într-o stare avansată de degradare, a putut să intre în reabilitare. Clădirea avea atunci porțiuni de tencuială căzută, infiltrații de apă, burlane și acoperișul degradate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.