Educație

Unitățile de învățământ fără autorizație sanitară sunt mai puține ca anii trecuți

Fotografie de arhivă

Un număr de 17 de unități de învățământ din Alba, adică 3,67% dintr-un total de 463, nu dețin autorizație sanitară de funcționare, 4 aflându-se în etapa de preautorizare, potrivit unui comunicat transmis, luni, Agerpres, de către Instituția Prefectului județul Alba.

„La începerea anului școlar 2020-2021, din cele 463 unități de învățământ care funcționează în județul Alba, 17 nu dețin autorizație de sanitară de funcționare, dintre acestea 4 aflându-se în etapa de preautorizare (urmează să își depună documentația în vederea autorizării)”, se menționează în comunicat.

Spre comparație, la începutul anului școlar 2019-2020, erau 41 de unități de învățământ neautorizate din punct de vedere sanitar, iar în anul școlar 2018 – 2019, 79 de unități.

Potrivit sursei citate, la nivelul județului Alba se realizează, începând de luna trecută, activități de îndrumare și verificare a unităților de învățământ, prin Comisia pentru verificare, constituită prin Ordinul Prefectului, compusă din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Școlar Județean Alba.

„În prima și a doua etapă a acțiunii de verificare (30.08.2021 – 10.09.2021) au fost verificate peste 80% din unitățile de învățământ de pe raza județului Alba. Activitatea de îndrumare și verificare a unităților de învățământ se va desfășura până la finalul lunii în curs”, precizează sursa citată.

În urma verificărilor au fost constatate în anumite școli deficiențe ca: neasigurarea asistenței medicale a elevilor, lipsa lucrărilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare specifice, grupuri sanitare insuficiente/necorespunzătoare, căi de acces nerenovate, cu zugrăveală și/sau pardoseli necorespunzătoare, curți și împrejmuiri necorespunzătoare, curățenie și igienizare efectuate parțial și/sau necorespunzător, realizarea unor relocări temporale de efective elevi fără obținerea avizului de la DSP.

Având în vedere situația actuală privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 și luând în considerare alte circumstanțe, precum săli de clasă subdimensionate, efective mari de elevi, personal medical inexistent/insuficient, au fost făcute o serie de recomandări.

Printre acestea se numără: păstrarea distanței fizice de 1 metru între elevi prin mutarea băncilor sau montarea de panouri separatoare, după caz, efectuarea triajului termometrizat al elevilor la intrarea în unitate, stabilirea locului pentru fiecare elev, cu afișarea oglinzii clasei la intrarea în sala de clasă, montarea de dispensere cu soluție dezinfectantă la intrare în unitate și în fiecare clasă, achiziționarea de produse biocide pentru efectuarea dezinfecției corespunzătoare, a suprafețelor, însoțite de documentația prevăzută de legislația sanitară – aviz DSP, certificat de conformitate etc, înlăturarea pe cât posibil a mobilierului neutilizat, a țesăturilor textile (perdele, tapițerii) pentru eficientizarea procesului de dezinfecție etc.

S-a dispus aprovizionarea cu materiale de curățenie și igienico-sanitare, produse dezinfectante cu efect virucid în cantități suficiente, aprovizionarea cu materiale de protecție, efectuarea obligatorie a operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare specifice și efectuarea dezinfecției generale la trei luni, amenajarea și curățarea curților și dotarea corespunzătoare a spațiului de izolare temporară (chiuvetă mobilă, pat).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.