Mozaic

George Coșbuc, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba la 155 de ani de la naștere

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va sărbători, luni 20 septembrie 2020, 155 de ani de la nașterea marelui poet transilvănean George Coșbuc.

Cele două instituții vor marca evenimentul on-line, pe toată durata zilei, cu excepția evenimentului solemn de depuneri de jerbe și coroane de flori, eveniment ce va avea loc pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central „Mihai Eminescu”, începând cu ora 12:00. Momentul solemn de la statuia poetului George Coșbuc se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea impactului pandemiei CoViD-19.

George Coșbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou din județul Bistrița-Năsăud (azi se numește Coșbuc în onoarea marelui poet). Tatăl său, preot greco-catolic, a studiat la școlile Blajului transmițându-i dragostea pentru învățătură, în general și pentru literatură, în mod special. După ce își definitivează studiile liceale se înscrie la Facultatea de Filosofie și Litere din Cluj, fiind tot mai interesat de folclor și de trecutul istoric al poporului român. De-a lungul timpului va publica poezie, literatură pentru copii, publicistică, critică și va face traduceri. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat traducerile la sufletul și mediul românesc autentic. Spre deosebire de mulți dintre predecesorii săi, Coșbuc a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român, zugrăvindu-l în poezii de o frumusețe și un ritm deosebit de frumos. Pentru activitatea sa literară, în 1916, va fi ales membru al Academiei Române.

George Coșbuc a poposit la Alba Iulia în casa cu nr. 18 de pe actuala stradă George Coșbuc, unde în 1923, elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” îi dezvelește o placă cu următorul text: George Coșbuc (1866-1918). Poetul țărănimii a stat în această casă două zile. Societatea de Lectură „G. Coșbuc” a elevilor de la Liceul „Mihai Viteazul”. Iunie 1923.

În 2003 Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” dezvelește o nouă placă memorială iar sculptorul Dumitru Pasima l-a nemurit într-un bust de bronz amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.