Social

Ordonanță privind compensarea prețurilor la energie a fost discutată în primă lectură

Prim-ministrul Florin Cîțu a informat, miercuri, că, în cadrul ședinței de Guvern, a fost discutată în primă lectură o ordonanță care vizează compensarea prețurilor la energie și gaz.

El a estimat că Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor vor prezenta până săptămâna viitoare o soluție privind compensarea pentru clienții casnici și noncasnici.

„Este vorba despre compensarea prețurilor la energie și gaz. Am avut o discuție foarte bună în ședința de Guvern de astăzi. Am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici. Până acum, am vorbit de clienții casnici. Aș vrea să vorbim și de clienții non-casnici, în special IMM. Ministerul Muncii trebuie implicat, pentru că e vorba de compensarea consumatorului casnic și ne gândim cum să facem acest lucru cât mai simplu”, a arătat premierul, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.

El a menționat că a fost abordată și tema plafonării prețului la gaze.

„Tot în ședința de Guvern de astăzi, am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru, împreună cu Consiliul Concurenței, vor discuta și cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim, dar am vrut să avem și această variantă. Căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă, în care prețurile la energie și gaz au crescut pentru consumatori casnici și cei non-casnici, în special până în 31 martie”, a precizat Cîțu.

Potrivit acestuia, s-a discutat și despre un proiect pe termen mediu care să vizeze creșterea capacității de producție și a conectivității, pentru a obține prețuri mai mici la energie.

El a adăugat că varianta plafonării prețului gazelor a început să fie analizată abia acum și a subliniat că este important ca o astfel de măsură să nu distorsioneze „foarte mult” piața.

„De-abia acum am început să ne uităm și la această soluție, avem deja soluție pentru compensare și asta voiam să avem – să ne asigurăm că, în special, clienții non-casnici și casnici, deci IMM și persoanele fizice, nu vor plăti toată factura în această iarnă. Și aici soluțiile le avem, eu zic că suntem 90%. Urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă, ca să nu trebuiască oamenii să completeze tot felul de formulare și așa mai departe. În ceea ce privește plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluție, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața, pentru că în momentul când introduci o astfel de măsură distorsionezi piața, motivația de a investi dispare pentru companii și atunci vreau să vedem cum luăm această măsură ca să fie cât mai puțin invazivă în piață. Dar, trebuie să recunoaștem că, în acest moment, există o situație specială, care necesită măsuri speciale”, a explicat Florin Cîțu.

Premierul a atras atenția asupra faptului că mai multe țări din Uniunea Europeană discută cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema plafonării prețului la gaze.

„Este ceea ce văd la nivel european. În Uniunea Europeană sunt mai multe țări – deja șase țări, cred că sunt – care vorbesc despre plafonarea prețurilor. Dacă se plafonează prețurile în toate țările din UE și rămâne România cu prețul cel mai mare, ar fi ciudat ca noi să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm noi toate costurile în această piață. Nu mai este o piață liberă atunci. Dacă avem deja țări care își plafonează prețurile, România nu poate să stea să se uite”, a spus el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.