Administrație

Expert Forum: În loc să repare criteriile neclare de la PNDL, programul „Saligny” le adâncește

Guvernul a aprobat programul național de investiții „Anghel Saligny” în mare grabă, lăsând nelămurite o mulțume de aspecte practice

În loc să repare criteriile neclare de prioritizare a proiectelor de la PNDL, programul „Anghel Saligny” le adâncește și mai tare, susțin reprezentanții Expert Forum într-un comunicat de presă transmis, vineri, Agerpres.

Expert Forum menționează că nu se introduce vreun algoritm pentru calcularea ponderii unor criterii, ci pur și simplu se aplică „cel puțin unul din următoarele criterii de prioritizare”: date demografice, capacitatea financiară a UAT, ponderea numărului de proiecte în derulare finanțate prin PNDL și indicatori statistici INS, la care se mai adaugă criterii precum populația deservită de obiective sau contribuția proiectului la atingerea obiectivelor generale ale Programului, pentru faza a doua de prioritizare.

În opinia Expert Forum, utilizarea unui singur criteriu nu este o soluție care să reducă gradul de subiectivism și clientelism din implementarea unui astfel de proiect.

„Nu este clar, de exemplu, cum se poate face o alegere obiectivă dacă într-un caz se aplică numărul populației, iar într-un alt caz numărul de proiecte finanțate din PNDL. Criteriul de alocare ar trebui să fie un algoritm, care să ia în calcul toate aceste criterii, nu doar unul izolat”, a menționat Expert Forum.

Conform sursei citate, pentru a asigura coeziunea, există o alocare asigurată pentru toate UAT din țară. De exemplu, o comună are puși deoparte 4 milioane de lei, un oraș 7 milioane de lei, iar un sector 35 de milioane. „indem să credem că este mai degrabă un mecanism politic clientelar de a mulțumi pe toată lumea și nu un mijloc de a asigura egalitatea de șanse. Faptul că rezervăm anumite sume pentru fiecare UAT poate intra și în conflict cu ideea de prioritizare și competiție”, a punctat Expert Forum.

Conform sursei citate, ca și în cazul PNDL, lista de proiecte se aprobă prin ordin de ministru; normele nu specifică decât publicarea acestei liste, nu sunt detalii privind aplicarea criteriilor de prioritizare. Pentru a crește transparența programului, ar trebui publicată și o justificare privind modul în care s-au aplicat aceste criterii de prioritizare, a atras atenția Expert Forum.

Înscrierea în program se face pe baza unei cereri „foarte schematice”, la care se adaugă devizul general estimativ. Restul de documente sunt depuse după aprobarea listei, semnalează Expert Forum, întrebându-se dacă informațiile transmise în primul pas sunt suficient de solide și relevante sau este nevoie de justificări sau documente care pot reflecta mai bine oportunitatea și nevoia proiectului.

Proiectul ignoră total să detalieze informațiile care se vor pune în secțiunea publică a platformei investitii.mdlpa.ro. Normele ar trebuie să detalieze datele care sunt publicate și formatul acestora, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, este o oportunitate foarte bună ca demersurile Ministerului Dezvoltării să se conjuge cu strategii privind transparența existente sau în aprobare, cum ar fi Strategia Națională Anticorupție sau Planul de Acțiune al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.

Expert Forum consideră că ministerul ar putea organiza o astfel de discuție tehnică în cadrul procesului de elaborare a ordinului privind programul „Anghel Saligny”, pentru a detalia datele ce urmează a fi publicate.

Expert Forum vede drept pozitivă dezvoltarea unei noi structuri care să se ocupe de programul Saligny. „Cu toate acestea, rolul și capacitatea sa ar putea fi detaliate în continuare, pentru a ne asigura că își poate exercita atribuțiile corespunzător. Fără capacitate financiară și fără asigurarea personalului care să se ocupe de monitorizarea programului există riscul continuării practicilor de la PNDL”, a adăugat Expert Forum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.