Educație

„Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!”, un program care promovează consumul de nuci în rândul elevilor

Elevii din comuna Ciugud vor primi, începând din acest an școlar, nuci proaspete, produsele fiind oferite gratuit la anumite intervale de timp în cadrul unui program pilot de învățare a regulilor de alimentație sănătoasă, denumit „Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!”, implementat de administrația locală.

„’Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!’ este primul program public din România care promovează alimentația sănătoasă și consumul de nuci în rândul elevilor din mediul rural. Astfel, în această săptămână, copiii au găsit pe bănci caserole cu nuci proaspete, culese din livezile românești. În paralel, cei mici vor fi învățați cum să aibă o alimentație sănătoasă, ce alimente le oferă energie și cum să înlocuiască obișnuitele chipsuri sau produse fast-food cu nuci, fructe și legume proaspete”, se arată într-un comunicat al Primăriei Ciugud.

Potrivit sursei citate, în programul derulat în parteneriat cu unul dintre cei mai importanți procesatori de nucă din România urmează să fie implicați și medici pediatri și nutriționiști, care vor avea întâlniri cu elevii pentru a le explica principiile alimentației sănătoase.

„Modul în care mâncăm este o formă de educație. De aceea este important să îi învățăm pe copiii noștri în familie și în școală să mănânce sănătos, astfel încât să fie sănătoși. În vremuri în care tentația unor produse nesănătoase este la orice pas, avem obligația să îi învățăm pe copii ce înseamnă alimentația sănătoasă și care sunt riscurile la care se expun dacă nu mănâncă sănătos”, a afirmat, potrivit comunicatului, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

La rândul său, reprezentantul procesatorului de nucă, Alexandru Chiric, a arătat că este științific demonstrat că o alimentație nesănătoasă are un impact negativ asupra copiilor, dar și asupra adulților.

„O alimentație echilibrată este fundația pe care trebuie insistat încă din timpul școlii. O serie de țări europene se apleacă într-un mod deosebit asupra educației alimentare la copii și tineri, iar aceste modele de bună practică este foarte important să le preluăm și noi în școlile din România”, a afirmat Alexandru Chiric, citat în comunicat.

Programul „Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!” este primul program public din România care promovează alimentația sănătoasă și consumul de nuci în rândul elevilor din mediul rural. Acesta este implementat de Primăria Ciugud, Şcoala Gimnazială Ciugud și compania respectivă.

Societatea este unul dintre investitorii locali din comuna Ciugud, fiind înființată în 2014 și având capital integral românesc. Este unul dintre cei mai mari procesatori de nucă românească, având o capacitate de câteva mii de tone pe an. Fabrica de procesare a nucilor de la Ciugud este o investiție de peste 5 milioane de euro, dintre care o parte sunt fonduri europene.

Nucile sunt considerate o hrană sănătoasă oferită de natură, dar și o sursă de energie, antioxidanți și vitamine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.