Social

Stingerea luminilor în casele evreilor la plecarea ultimului tren spre Auschwitz, reprodusă în Muzeul Evreilor din Târgu Mureș

O machetă a orașului Târgu Mureș din anul 1944, construită în cadrul Muzeului Evreilor din municipiu, reproduce modul în care s-au stins luminile în casele locuite de evrei, după data de 6 iunie 1944, când ultimul dintre cele trei transporturi a plecat spre lagărul din Auschwitz.

Profesorul de istorie Diamantstein György a spus că, în urma cercetării arhivelor, comunitatea evreiască a reușit să potrivească 2.000 de nume ale persoanelor deportate cu strada și numărul caselor în care au locuit, precum și numărul membrilor fiecărei familii, și astfel s-a putut realiza macheta din Muzeul Evreilor.

„În Sinagoga Mare, situată în imediata apropiere, se află un monument de marmură albă, ridicat în memoria victimelor Holocaustului, pe care stă înscris cu litere ebraice faptul că ‘Numărul sfinților (martirilor) din orașul nostru este de 5.943’. Macheta noastră demonstrează vizual cât de mulți dintre locuitorii orașului au fost deportați, iar atunci luminile s-au stins. Macheta arată cum s-au stins luminile în mii de case în care locuiau evrei, după deportare”, a declarat, pentru Agerpres, profesorul Diamantstein.

În cadrul Muzeului Evreilor de la Târgu Mureș se mai află o bucată de lemn salvată din fosta casă de rugăciuni evreiască din satul Nazna, pe care se regăsește o inscripție în ebraică, această relicvă fiind împrumutată de la Muzeul Evreiesc din Budapesta.

Colecția micului muzeu cuprinde, printre altele, fragmente din Torah, cărți, porturi ale rabinilor, obiecte din gospodării, bunuri ale unor persoane deportate pe vremea Holocaustului, albume de fotografii de familie, portrete ale unor personalități de renume din Târgu Mureș și mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului, cum este cea a lui Gardos Aurel Aladar: „Am plecat la Auschwitz 7.500 persoane din orașul Târgu Mureș și ne-am întors circa 1.100, adică acei care au rămas în viață, negazați”.

În muzeul se regăsesc numeroase fotografii mărite care prezintă personalități evreiești din Târgu Mureș sau care au avut o legătură cu acest oraș, precum Albert Bürger, care a deținut o fabrică de bere, regizorul György Harag, Antal Pál, fondatorul teatrului de păpuși din oraș, actorul György Kovács, sculptorul Márton Izsák, poetul Ernő Salamon sau compozitorul de talie mondială Gyorgy Ligeti, născut la Târnăveni.

Pe peretele exterior dinspre curte, a fost amplasată o placă de marmură pe care sunt înșirate numele elevilor și profesorilor care au fost deportați și uciși în 1944, o placă memorială care s-a regăsit pe fațada școlii evreiești.

Pe placa de pe fosta școală evreiască, astăzi închisă, sunt înscrise numele celor 341 de elevi ridicați din sălile de clasă în 1944, împreună cu zece profesori, care, alături de alți peste 7.000 de oameni din Târgu Mureș și împrejurimi au fost adunați în ghetoul de la fosta fabrică de cărămidă, apoi încărcați în vagoane și deportați la Auschwitz.

Din cei peste 7.500 de evrei deportați din Târgu Mureș în lunile mai și iunie 1944, puțin peste 1.000 s-au mai întors.

La Târgu Mureș există, din anul 2003, un monument al Holocaustului, o statuie care înfățișează doi copii, un bărbat și o femeie, care poartă inscripția „Amintește-ți de Holocaust”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.