Economie

ASF a publicat luni un ghid și un infografic care pot fi utile asiguraților/beneficiarilor City Insurance

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid și un infografic care pot fi utile asiguraților/beneficiarilor City Insurance.

Publicația are 24 de paginii și cuprinde sfaturi și informații utile pentru asigurații City Insurance. Ghidul explică termeni cheie și descrie proceduri care urmează să fie parcurse de clienții companiei.

Astfel, în ghid se precizează cine este un creditor de asigurare în raport cu City Insurance, când să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), cui se adresează în caz de daună sau ce are de făcut pentru a recupera creanța de asigurare.

De asemenea, ghidul oferă și câteva exemple de situații în care se poate afla asiguratul la City Insurance sau un șofer care a fost accidentat de un asigurat la această companie.

Decizia privind retragerea autorizației de funcționare a societății de asigurare – reasigurare City Insurance, constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

În termen de 30 de zile de la data publicării deciziei, City Insurance are obligația predării la Fondul de garantare a asiguraților a evidenței contractelor de asigurare în vigoare la data retragerii autorizației de funcționare a societății, a evidenței complete a dosarelor de daună, precum și evidențelor tehnico – operative și contabile aferente acestor contracte și dosare în vederea publicării listei potențialilor creditori de asigurări, beneficiari ai sumelor cuvenite de la Fondul de garantare a asiguraților.

De asemenea, s-a dispus prelungirea duratei mandatului administratorului temporar numai pentru a se asigura de către societate predarea evidențelor menționate.

Pe de altă parte, City Insurance poate formula contestație la Curtea de Apel București, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei, însă contestația nu suspendă, pe timpul soluționării acesteia, executarea măsurilor.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență prin care Fondul de Garantare a Asiguraților poate efectua plăți creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere licenței de funcționare a asiguratorului pentru care s-au constatat indicii de intrare în stare de insolvență.

Ministrul Finanțelor, Dan Vâlceanu, a explicat, la momentul respectiv, că ordonanța prevede și modificarea definiției plafonului de garantare, astfel încât o persoană care are mai multe polițe de asigurare să poată fi despăgubit pentru fiecare sumă de asigurare în parte. Totodată, plafonul de garantare a fost majorat de la 450.000 de lei la 500.000 de lei.

Ordonanța de urgență adoptată mai prevede că Fondul de Garantare are și competența de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenților, în cazul daunelor avizate la asiguratori înainte de data retragerii autorizației de funcționare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de dauna, precum și de a efectua constatări suplimentare pentru dosarele deja deschise de asiguratori, potrivit comunicatului Ministerului Finanțelor.

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a decis, recent, retragerea autorizației de funcționare a City Insurance și solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societății.

City Insurance S.A. este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piață de 17%. A fost înființată în anul 1998 de către un grup de investitori și are sediul central în București. Societatea are 400 de angajați și 42 de birouri și filiale, oferind o gamă largă de asigurări generale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.