Economie

Premierul anunță că „PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat”

Sediul Comisiei Europene

Planul Național de Redresare și Reziliență este aprobat, semnat și va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna dezvoltare și modernizare, a declarat luni prim-ministrul Florin Cîțu.

„PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna dezvoltare, va însemna modernizare. În următorii cinci ani, PNRR ne va ajuta să implementăm reformele și investițiile pe care ni le-am asumat și veți vedea că aceasta înseamnă, automat, că vom avea o economie puternică, de care vor beneficia toți românii”, a precizat Florin Cîțu, într-o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Klaus Iohannis.

El a punctat că PNRR al României este printre cele 5 cele mai bine finanțate planuri de redresare și reziliență de la nivelul statelor UE.

„Și era normal ca negocierile să nu fie ușoare. Ne-am respectat angajamentul, iar până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro. Sunt extrem de mulțumit de faptul că evaluarea Comisiei a fost una pozitivă, această evaluare arată că PNRR a fost bine construit în ceea ce privește reformele și investițiile și, foarte important, acoperă nevoile pe care România pe care le are în acest moment. De altfel, faptul că am obținut 10 calificative A din 11 arată aprecierea Comisiei Europene”, a declarat Cîțu.

Premierul a punctat că pentru România este important că, după negocieri intense, să introducă în PNRR câteva obiective de investiții esențiale, subliniind că, pentru el, construirea de autostrăzi este ceva la care ține în mod special.

„Acum, trebuie să fim foarte atenți la partea de implementare. Toți cei responsabili trebuie să-și facă treaba pentru că fiecare piesă de puzzle este importantă. Un lucru pe care-l pot garanta eu este că Guvernul României va implementa toate reformele asumate, va atinge toate țintele propuse și își va îndeplini toate sarcinile, astfel încât România să atragă toți banii puși la dispoziție prin PNRR, pentru că altă cale nu există. Nu mai putem sta pe loc în timp ce întreaga lume se dezvoltă. Prin urmare, până în 2026, când PNRR va fi finalizat, vom avea alte standarde pentru traiul zilnic, iar economia va fi aproape de media europeană”, a declarat Cîțu.

„Pe scurt, în privința reformelor, vom îmbunătăți accesul către serviciile din Sănătate pentru românii vulnerabili și vom lua din presiunea exercitată asupra spitalelor”, a mai precizat premierul.

Florin Cîțu a adăugat că prin PNRR se va realiza reforma pensiilor cu scopul reducerii inegalităților.

„Ne vom asigura că lucrurile vor funcționa bine în sistemul de pensii și peste 5 ani, și peste 10 ani, și peste 20 de ani. Nu putem trăi de la un an la altul, avem nevoie de predictibilitate, iar românii trebuie să știe că vor primi pensia atunci când vor ieși din câmpul muncii. La toate acestea se adaugă reforma fiscală, reforma administrației, plus reforme care vizează gestionarea deșeurilor, a apei, eficiența energetică”, a declarat Cîțu.

Premierul a spus că, în total, prin PNRR sunt vizate 64 de reforme de care vor beneficia românii și care vor crește încrederea în sectorul public.

Şeful Executivului a menționat, totodată, că în PNRR sunt incluse 107 investiții în toate domeniile.

„O treime din alocări merge spre transporturi – cea mai mare alocare aprobată de Comisie pentru acest domeniu, iar acest lucru va face diferența pentru România. Sunt 3,1 miliarde de euro pentru autostrăzi – A7, A8, A1 și A3 -, 3,9 miliarde de euro pentru căi ferate și trenuri, 1,2 miliarde de euro pentru tot ceea ce înseamnă mobilitate urbană și locală și alte 600 de milioane de euro pentru investițiile la metrou în București și în Cluj. Investim și în domeniul educației, în sistemul de sănătate, ceea ce va include spitale noi, secții noi, modernizarea clădirilor existente și, foarte important, echipamente noi. Lista este lungă. Toate aceste alocări vor construi România, o vor dezvolta și o vor moderniza”, a mai declarat Cîțu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.