Economie

Daniel Dăianu: Creșterea prețurilor la energie va încetini creșterea economică

Creșterea prețurilor la energie este descumpănitoare, un șoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creșterea economică și va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor, a declarat, marți, într-o dezbatere de specialitate, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„În ceea ce privește prețurile la energie, această creștere este descumpănitoare. Uitați-vă ce se întâmplă în Regatul Unit, lucru care se va întâmpla și în state din Uniunea Europeană. Este un șoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creșterea economică, va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor și dacă nu vom reuși să gestionăm această criză, în următoarele 5 – 6 luni, cu inteligență, debarasați de clișeele ideologice și să înțelegem că trebuie să trecem iarna…. E nevoie de o politică autentică în Uniunea Europeană, care nu există. Fiecare încearcă să facă așa cum poate mai bine și nu este de neînțeles, dar arată că, nici din acest punct de vedere, nu am fost pregătiți în Uniunea Europeană. Noi reacționăm, nu prevenim… Acum vedem, de fapt, că nu avem o politică comună, că nu avem rezerve, că nu ne-am ocupat suficient de a concilia utilizarea combustibililor fosili cu ceea ce reclamă să ne înscriem pe o traiectorie de utilizare de resurse noi de energie care să ne asigure viitorul”, a subliniat Dăianu.

Șeful Consiliului Fiscal este de părere că România trebuie să-și diversifice resursele de energie, pentru că altfel „nu poți să faci investiții într-o lună de zile și să ai energie suplimentară”.

„Trebuie să ne diversificăm resursele de energie, trebuie să exploatăm resursele pe care le avem în țară, dar și aici apare iar un clișeu în dezbatere că facem investiții și vom rezolva problema energiei în România… Investițiile cer timp. Nu poți să faci investiții într-o lună de zile și să ai energie suplimentară”, a spus el.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Institutul European din România (IER) a organizat, marți, dezbaterea „Economie post-pandemie”, înscrisă în seria evenimentelor dedicate Conferinței privind Viitorul Europei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.