Mozaic

Schemă nouă de fraudă cu certificate false de vaccinare, derulată în aplicația Telegram

O nouă schemă de fraudă derulată pe aplicația Telegram, prin care atacatorii oferă certificate false de vaccinare, contra unei sume de bani a fost identificată de către specialiștii de la Kaspersky.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei de tehnologie antivirus, această schemă de fraudă constă în contactarea utilizatorilor prin intermediul Telegram și adăugarea în grupuri denumite sub forma „CoV-19 Certificat” și primesc informații despre cum pot obține certificatul verde fără a se vaccina.

Prețurile cu care se pun la vânzare aceste certificate false variază între 100 – 150 de euro, iar în unele cazuri atacatorii cer ca plata să fie făcută în cryptomonede. Utilizatorii care doresc să achiziționeze documentul în acest fel sunt îndemnați să trimită datele personale către o anumită persoană, sub pretextul că acestea sunt necesare pentru întocmirea certificatului, document pe care nu-l vor primi niciodată, notează sursa citată.

„De-a lungul timpului, această schemă de fraudă a fost observată și în cazul pașapoartelor sau a altor documente de identitate personală. Utilizatorii care răspund acestor mesaje și oferă datele personale riscă foarte mult, deoarece informațiile ajung la persoane rău intenționate, iar consecințele nedorite pot fi dintre cele mai variate. Îi sfătuim pe utilizatori să verifice întotdeauna sursa mesajelor, astfel încât să se asigure că în spatele unor astfel de oferte nu sunt persoane care pot folosi informațiile în scopuri rele. Utilizatorii care trimit datele personale atacatorilor și realizează plata pentru astfel de documente riscă pierderi financiare semnificative nu numai în situația respectivă, ci și ulterior, identitatea fiindu-le furată”, explică Dan Demeter, expert în securitate la Kaspersky.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, care, la ora actuală, protejează prin produsele sale antivirus peste 400 de milioane de utilizatori individuali și 250.000 de companii-client.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.