Economie

Târgurile de animale din cinci comune din Alba au fost suspendate după identificarea unui caz de pestă porcină

Fotografie de arhivă

Activitatea târgurilor de animale din orașele Aiud, Blaj și Teiuș și comunele Cetatea de Baltă și Jidvei este suspendată temporar, în urma apariției unui caz de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic în localitatea Crăciunelu de Jos, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba, Dragoș Suciu.

După ce, în august, au fost închise cele două focare active de PPA la porc domestic de pe raza județului Alba, respectiv de la Ighiu și Meteș, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat recent un caz de PPA într-o gospodărie din Crăciunelu de Jos, o comună de lângă Blaj.

Potrivit lui Dragoș Suciu, inspectorii DSVSA Alba au întreprins mai multe măsuri, în regim de urgență, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care acțiuni de dezinfecție, restricționarea circulației persoanelor și animalelor în zona afectată, punerea sub supraveghere sanitară-veterinară a exploatației, declanșarea anchetei epizootice, informarea populației privind măsurile generale de prevenire a îmbolnăvirilor la animale.

De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Transmisibile și s-a realizat un plan de măsuri, în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor. Au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere, între 0 și 3 kilometri, respectiv până la 30 de kilometri, unde trebuie respectate mai multe măsuri, cum ar fi menținerea porcilor separat de celelalte animale domestice, fără să aibă posibilitatea să intre în contact cu animale sălbatice, interzicerea vânzării porcilor din exploatațiile populației.

Totodată, Instituția Prefectului județul Alba a dispus suspendarea activității târgurilor de animale pe o perioadă determinată, respectiv până la închiderea focarului de la Crăciunelu de Jos, din municipiile Aiud și Blaj, orașul Teiuș și comunele Cetatea de Baltă și Jidvei, a precizat Dragoș Suciu.

Târgurile de animale din Alba au fost redeschise în vară, după o pauză de aproape trei ani generată de situația epizootică la nivel național, în contextul evoluției PPA. În târgurile care încă funcționează se pot comercializa doar animale din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine, provenite numai din exploatații de pe raza județului Alba, din zone nesupuse restricțiilor sanitare veterinare. Comercializarea animalelor aduse din alte județe este strict interzisă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.