Politică

Dacia Cioloș nu agreează varianta unui guvern tehnocrat și nici alegerile anticipate

Fotografie de arhivă

Dacian Cioloș, președinte ales al USR PLUS, a precizat sâmbătă că nu agreează varianta unui guvern tehnocrat și că nu dorește nici alegeri anticipate.

Într-un interviu pentru Digi 24, europarlamentarul a arătat însă că nu vrea să vorbească despre “scenarii posibile”, până după dezbaterea moțiunii de cenzură. El și-a exprimat speranța ca moțiunea să fie adoptată, PNL să propună un alt premier și să înceapă discuțiile despre refacerea majorității.

„Nu cred că e o soluție (un guvern tehnocrat, n.r.). Atunci a fost, cumva, o soluție de compromis. Era ultimul an de mandat al Parlamentului, înainte de alegeri. Şi atunci a fost o situație în care partidele nu au vrut să își asume guvernarea. Nu, acum PNL are mai multe variante, are de ales. Sau să refacem coaliția, dar cu un alt premier, sau, dacă pentru ei e mult mai important Cîțu premier decât o majoritate funcțională, atunci au soluția să găsească o formulă de susținere cu PSD, cu AUR, pentru că noi nu avem de ce să susținem un guvern minoritar PNL. Noi putem lucra cu PNL, dar un guvern condus de Florin Cîțu nu vedem de ce să-l susținem”, a spus Cioloș.

El consideră că alegerile anticipate nu sunt „o soluție bună” pentru România în momentul de față.

„Nu cred că alegerile anticipate reprezintă o soluție bună pentru România acum. Avem nevoie de un guvern. Dar avem nevoie de un guvern care să facă reforme. Avem un PNRR cu 30 de miliarde de euro în spate și cu o serie de reforme. (…) Asta ar trebui să fie cartea de căpătâi a viitorului guvern, pentru că avem și reforme și fonduri”, a precizat el.

Cioloș a subliniat că, în varianta revenirii la guvernare, USR PLUS vrea un calendar pentru aplicarea reformelor prevăzute în programul de guvernare.

„Poate să funcționeze o coaliție când stabilești în comun niște obiective și te ții de ele în mod serios. Cu respect față de partenerii tăi, nu văd de ce să nu funcționeze. Problemele apar atunci când decizi un lucru și nu te ții de el și îți folosești puterea în guvern în mod exclusivist și nu mai ții cont de opinia partenerilor de coaliție. (…) Evident, noi vom propune și vom avea nevoie de un angajament clar de reforme și un calendar, ca să știm ce facem în trei luni, în șase luni, în nouă luni, într-un an de zile, pentru că timpul trece repede și noi ne-am angajat la multe lucruri în programul de guvernare pe care l-am negociat anul trecut”, a afirmat liderul USR PLUS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.