Economie

3 octombrie este Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Care a fost rolul parlamentarilor de Alba în stabilirea datei

Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc este sărbătorită, în 2021, în prima duminică a lunii octombrie, respectiv la 3 octombrie.

Legea nr. 79/2019, prin care a fost instituită Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, prevede posibilitatea organizării de către autoritățile publice centrale, locale sau de alte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe și a unor manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și de a promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale. În acest sens, autoritățile centrale și locale pot contribui la organizarea acțiunilor prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate.

Aceeași lege precizează că: „prin vin românesc se înțelege vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României”, conform site-ului http://legislatie.just.ro/.

Legea nr. 79/2019 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.

Chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) și Cosmin Dragomir (gastroart.ro), inițiatorii primului Congres de gastronomie și vin, desfășurat în București, au propus, la 7 iunie 2017, atât profesioniștilor, cât și publicului, spre dezbatere și îmbunătățire, un „Manifest pentru gastronomia și vinurile din România”, argumentând că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală, cât și economică), trebuie să fie o prioritate națională. „Declararea unei ‘Zile naționale a gastronomiei și vinului din România’ care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră”, au subliniat inițiatorii manifestului, potrivit site-ului congresuldegastronomie.ro.

La 29 mai 2018, proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, fiind semnat de 19 parlamentari, cu propunerea de a celebra această zi la data de 15 septembrie, apropiată de sărbătoarea Sfântului Cuvios Eufrosin, bucătarul, pomenit, an de an, la 11 septembrie. Inițiatorii menționau, în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro, că stabilirea unei zile care să celebreze „bogăția de gusturi și tradiții românești” este necesară pentru a scoate în evidență calitățile bucătăriei și vinului românesc și pentru a le face cunoscute.

Senatul a adoptat, la 5 iulie 2018, proiectul legislativ privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, cu două amendamente admise în comisiile de specialitate, care modifică titlul și ziua dedicată sărbătoririi ei. Astfel, titlul s-a modificat, devenind „Lege privind Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc”, în loc de „Lege privind instituirea zilei de 15 septembrie – Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc”. De asemenea, a fost înlocuit textul „se instituie ziua de 15 septembrie – Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc” cu „se instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie”.

La 18 octombrie 2018, la propunerea deputaților de Alba, Ioan Dîrzu (PSD) și Corneliu Olar (PNL) făcută în cadrul lucrărilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, desfășurate la Alba Iulia, s-a votat însă, în unanimitate, ca Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc să fie marcată în prima duminică din luna octombrie. Corneliu Olar a propus, de asemenea, fiind și adoptat respectivul amendament, ca un articol să menționeze clar că “prin vin românesc se înțelege vin obținut din struguri proveniți în procent de sută la sută din România”.

Camera Deputaților a adoptat, la 27 martie 2019, proiectul care instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.