Mozaic

A murit Ndakasi, gorila devenită celebră după ce a apărut într-un selfie

Ndakasi, o gorilă care a devenit celebră în 2019, când a apărut într-un selfie împreună cu o altă primată și un ranger, a murit la vârsta de 14 ani în urma unei afecțiuni, în Parcul Național Virunga, a confirmat joi pentru agenția EFE un purtător de cuvânt al rezervației din estul Republicii Democrate Congo (RDC).

Ndakasi, care a petrecut mai bine de un deceniu în orfelinatul Senkwekwe dedicat gorilelor de munte, situat în Virunga, a murit pe 26 septembrie „după o îndelungată suferință în timpul căreia starea ei s-a deteriorat rapid”, a anunțat conducerea parcului într-un comunicat.

Faimoasa gorilă „și-a dat ultima suflare în brațele iubitoare ale prietenului și îngrijitorului ei, Andre Bauma”.

Născută în grupul familiei de gorile Kabirizi în aprilie 2007, Ndakasi avea doar două luni când rangerii din parcul Virunga au găsit-o agățată de cadavrul mamei ei, împușcată de persoane înarmate.

Neexistând alți membri ai familiei în apropiere, rangerii au salvat puiul și l-au transferat într-un centru din orașul apropiat Goma, unde l-au dat în grija lui Bauma. În prima noapte, Andre Bauma a ținut puiul la pieptul lui pentru căldură și confort.

Ndakasi a supraviețuit, însă trauma pierderii familiei ei, împreună cu o perioadă lungă de reabilitare, au făcut-o prea vulnerabilă pentru a putea reveni în sălbăticie.

Împreună cu prietena ei orfană, gorila Ndeze, Ndakasi a fost transferată la Centrul Senkwekwe la înființarea acestuia, în 2009, unde a dus o viață pașnică alături de îngrijitorii ei și de alte gorile de munte orfane.

„A fost un privilegiu să ajut și să a grijă de o astfel de creatură iubitoare, mai ales cunoscând trauma suferită de Ndakasi la o vârstă foarte fragedă”, a spus Bauma, care s-a declarat „mândru” de a numi gorila „prietena” lui.

„Tututor celor din Virunga ne va fi dor de ea, dar vom fi veșnic recunoscători pentru bogăția pe care Ndakasi a adus-o în viața noastră de-a lungul perioadei petrecute la Senkwekwe”, a adăugat îngrijitorul.

Viața lui Ndakasi a făcut subiectul unor documentare, gorila fiind prezentată în mai multe emisiuni și filme, inclusiv în documentarul „Virunga”, unde râde în hohote în timp ce un îngrijitor o gâdilă. Ea a ajuns însă faimoasă în mediul online în 2019, după un „selfie” al ei publicat de Ziua Pământului, care a devenit viral. În fotografie, Ndakasi și prietena ei Ndeze stau relaxate, pe picioarele din spate și cu burta în afară, în spatele unui îngrijitor.

Fondat în 1925, Parcul Național Virunga, una dintre puținele destinații turistice din aceasta țară din Africa Centrală și sit înscris în Patrimoniului Mondial în 1979, găzduiește peste o treime dintre cele circa o mie de gorile de munte care mai trăiesc în lume.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.