Sănătate

Președintele CNCAV s-a imunizat cu doza 3: Astăzi riscul de infectare este foarte mare

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, s-a imunizat joi la Spitalul Militar Central cu cea de a treia doză de vaccin anti-CoViD.

„Astăzi avem peste 258.000 de persoane care au primit doza de rapel, majoritatea, peste jumătate, sunt persoane vulnerabile, peste un sfert sunt persoane din sectorul medico-sanitar. Doza 3 este ferm recomandată persoanelor vulnerabile – cei vârstnici, cei cu afecțiuni cronice, cei cu risc mare de infectare, cum este personalul medical, personalul din învățământ”, a spus Gheorghiță.

Șeful Comitetului național privind vaccinarea anti-CoViD a subliniat că oamenii trebuie să acorde încredere personalului medical.

„Este cât se poate de clar că valul 4 ne-a lovit foarte puternic. În fiecare zi vedem că am depășit aproape 15.000 de cazuri. Ieri a fost o zi extrem de complicată, cu peste 330 de decese. CoViD-19 este boala care omoară în fiecare zi mai mult de 10 români în fiecare oră, ceea ce este inacceptabil în momentul de față, majoritatea dintre ei fiind persoane nevaccinate. Avem nevoie de sprijinul, de înțelegerea, de empatia oamenilor, oamenii de acasă, pentru că lupta nu se poate câștiga în spital. (…) În momentul în care un pacient ajunge la terapie intensivă este extrem de complicat de câștigat lupta cu această boală extrem de agresivă, mai ales la persoane vulnerabile, mai ales în situația în care nu sunt vaccinate. Trebuie să evităm dezbinarea, trebuie să evităm polarizarea în această perioadă. Avem nevoie ca oamenii să ne acorde încredere. Încredere trebuie acordată în momentul de față personalului medical, medicilor care au fost sprijinul nostru și înainte de pandemie, sunt și acum la datorie și vor fi și după ce se termină această pandemie”, a declarat reprezentantul CNCAV.

În opinia sa, populația trebuie să evite să fie indusă în eroare de informații care provin din surse nesigure.

Valeriu Gheorghiță a reiterat că prin vaccinare se pot salva vieți și se poate lupta cu pandemia.

„Trebuie să evităm să ne lăsăm induși în eroare, să ne lăsăm păcăliți de informații care provin din surse nesigure, din surse obscure, de la persoane care au apărut peste noapte, nu știm cine sunt și nu trebuie să lăsăm până la urmă grada jos. Trebuie să înțelegem că, dacă nu rămânem solidari și nu respectăm măsurile de prevenție, va fi extrem de complicat să depășim acest val 4. (…) Trebuie să limităm numărul de cazuri care apar zilnic. (…) Varianta Delta are o capacitate extraordinară de a genera mii și mii de cazuri noi în fiecare zi, pentru că avem sute de mii de persoane care nu au niciun grad de protecție, nici după trecerea prin boală, nici după vaccinare. (…) Doar prin vaccinare în momentul de față putem să salvăm vieți și putem să contribuim activ la acest efort al societății noastre de a lupta cu pandemie”, a afirmat medicul militar.

El a spus că, în cazul în care cineva are simptome, trebuie să stea acasă, să se testeze, să țină legătura cu medicul de familie, iar dacă evoluția nu este așa cum ar trebui să se prezinte la spital.

„În cazul în care avem simptome să rămânem acasă, să nu mai ieșim pe stradă cu gândul că avem o răceală. Să stăm acasă, să ne testăm, să ținem legătura cu medicul de familie și să nu întârziem prezentarea la spital în cazul în care vedem că evoluția nu este așa cum ar trebui să fie”, a mai susținut Valeriu Gheorghiță.

Preşedintele CNCAV a subliniat că riscul de infectare este foarte mare în prezent.

„Astăzi riscul de infectare este foarte mare. Riscul de infectare este crescut, așa încât decizia de a nu îmi vaccina, de pildă, copilul de peste 12 ani de teama unor reacții adverse nu este una suficient de întemeiată ținând cont că boala în sine este mult mai complicată ca evoluție și ca potențiale sechele pe termen lung, inclusiv acele riscuri de complicații cardiace de care știm că majoritatea tinerilor se tem tocmai pentru că a fost deschis acel semnal de siguranță. Este un studiu recent publicat în săptămâna aceasta care arată că incidența miocarditei la grupa de vârstă 18 – 25 de ani pentru doza 1 este de 0,8 cazuri la un milion de doze administrate, iar pentru doza doi este 5,8 cazuri la un milion de doze administrate. În toate situațiile evoluția a fost favorabilă”, a arătat medicul militar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.