Educație

Consiliul Național al Rectorilor și-a exprimat opțiunea pentru certificatul verde digital

Consiliul Național al Rectorilor (CNR) solicită Guvernului/Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepția celor care au contraindicații medicale.

Aceasta este una dintre solicitările CNR, care s-a întrunit în ședință de lucru în perioada 8 – 10 octombrie, la Brașov.

„Având în vedere agenda reuniunii și subiectele complexe supuse dezbaterii, Consiliul Național al Rectorilor a adoptat (…) măsuri privind creșterea performanței și competitivității sistemului național de învățământ superior și cercetare științifică, precum și structura, respectiv modul de desfășurare a reuniunilor CNR”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, CNR solicită Guvernului/Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepția celor care au contraindicații medicale.

Totodată, se cere ARACIS ca până la data de 31 decembrie să finalizeze evaluarea tuturor IOSUD-urilor care au depus dosarele de evaluare, inclusiv prin suplimentarea listei membrilor echipelor de evaluare.

CNR mai solicită Guvernului/Parlamentului suplimentarea finanțării instituționale, având în vedere impactul creșterii salariului minim de la data 1 ianuarie 2022 și creșterea prețurilor la utilități, dar și suplimentarea finanțării destinate susținerii activității de cercetare în universitățile românești.

De asemenea, Consiliul Național al Rectorilor propune Ministerului Educației constituirea unui grup de lucru care să actualizeze Metodologia de finanțare a cercetării științifice universitare în instituțiile de învățământ superior de stat și solicită transparentizarea tuturor datelor raportate de universități pe baza cărora se face finanțarea acestora.

CNR mai solicită organizațiilor studențești să contribuie la actualizarea periodică a situației studenților vaccinați din universități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.