Sănătate

Șeful tizioterapeuților români: Sistemul de sănătate trebuie reorganizat din temelii

Președintele Colegiului Fizioterapeuților din România, Elena Căciulan, atrage atenția că această criză politică afectează și sistemul de sănătate, care ar trebui „reorganizat din temelii”, în beneficiul pacienților.

„Sistemul nostru de sănătate este un sistem deficitar și ar trebui reorganizat din temelii, dar suntem într-o perioadă atât de dificilă, cu un sistem politic care este dezechilibrat acum. Gândiți-vă că schimbarea miniștrilor Sănătății nu aduce nimic bun sistemului de sănătate pentru că niciun ministru nu este Dumnezeu să pună mâna să rezolve și nu o să își continue niciodată proiectele. De aceea, ne dorim o țară stabilă, cu un sistem stabil și rugăm și transmitem pacienților noștri și populației din România, că fizioterapia, kinetorapia, gimnastica medicală este numai și numai în beneficiul sănătății noastre, că putem să prevenim înainte să tratăm”, a declarat, pentru Agerpres, Elena Căciulan.

Sibiul a găzduit în ultimele trei zile cel mai mare congres care a avut loc vreodată în România, al fizioterapeuților, la care au participat fizic și online peste 3.000 de specialiști din țară, dar și din străinătate. Cu această ocazie s-a subliniat faptul că facultățile de Sport și Medicină din România pregătesc fizioterapeuți, însă majoritatea nu pot profesa în spitalele publice de la noi din țară, pentru că nu există posturi.

„Treaba aceasta cu spitalele, ei (managerii – nota red.) trebuie să ceară în continuare posturi de fizioterapeuți, de kinetoterapeuți. Ce trebuie să se înțeleagă este că, la nivel național, în fiecare an avem peste 2.000 de absolvenți din facultățile de Medicină și Sport, dintre care nici 10% nu intră pe piața muncii. Nu sunt posturi în spitalele publice. Poate că este o șansă acum că sunt cabinetele de liberă practică, dar și ele funcționează numai dacă pacientul ajunge cu o trimitere de la medicul de reabilitare”, a subliniat Elena Căciulan.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.