Economie

Un mistreț de pe un fond de vânătoare din Apuseni a fost depistat cu pestă porcină africană

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat la un porc mistreț de pe un fond de vânătoare din Munții Apuseni, vânat în baza cotei de recoltă aprobată, a informat, marți, Biroul de Presă al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba.

„Genomul virusului pestei porcine africane a fost confirmat la un porc mistreț de pe Fondul de Vânătoare 32 Izvorul Ampoiului, proprietatea AVPS Cerbul Carpatin Zlatna. (…). Au fost luate mai multe măsuri, în regim de urgență, precum: intensificarea vânătorii, informarea populației privind acest caz, activarea Unității Locale de Sprijin Zlatna și a fost declanșată o anchetă epizootică”, se menționează într-un comunicat transmis Agerpres de către DSVSA Alba.

Totodată, potrivit sursei citate, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor și s-a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea bolii și prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la alți porci.

„Mistrețul depistat pozitiv a fost vânat în baza cotei de recoltă aprobată. În această perioadă, în zona respectivă, sunt efectuate patrulări zilnice în teren, catagrafierea efectivelor de mistreți, depistarea animalelor bolnave sau moarte, prelevarea de probe de la animalele moarte”, precizează reprezentanții DSVSA Alba.

De asemenea, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, târgurile de animale din Zlatna au fost suspendate pe perioadă determinată.

Au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere în jurul focarului, fiind interzisă în localitățile în cauză mișcarea suinelor.

DSVSA Alba mai arată că, în vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii sau animale din alte specii, pentru preîntâmpinarea răspândirii PPA, în următoarea perioadă vor fi intensificate controalele în trafic.

În județul Alba sunt active, în prezent, încă două focare de PPA, ambele la porc domestic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.