Social

Din cauza pandemiei, „Ziua Încoronării” va fi sărbătorită prin ceremonii cu caracter restrâns

Manifestările dedicate împlinirii a 99 de ani de la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și Reginei Maria se vor desfășura vineri într-un cadru restrâns la Alba Iulia, oraș în care rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare de 10 la mia de locuitori.

„Din cauza condițiilor actuale, chiar dacă legea ne permitea altfel, am decis totuși ca spectacolele mai mari preconizate a avea loc pe data de 15 octombrie să fie anulate, cu speranța unor vremuri mai bune, dar și cu certitudinea că acest val 4 va trece și ne va învăța pe toți să fim mai responsabili unii față de alții. Totuși, sărbătorim 99 de ani de la Încoronare prin evenimente restrânse, la care vă așteptăm”, a transmis, pe pagina sa de socializare, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Prin urmare, au fost anulate, potrivit edilului, spectacolul de tango argentinian al artiștilor de la Cluj Tango Orchestra și un spectacolul de balet.

„Chiar dacă, probabil, nu ar fi fost o afluență prea mare de oameni, considerăm că panta pe care ne aflăm acum ne îndeamnă pe toți la responsabilitate, care poate fi demonstrată în multe feluri, de la vaccinare și păstrarea distanțării fizice între noi, la autoizolarea fiecăruia la primele semne de boală, la un pic mai multă empatie pentru cel de lângă noi. Sperăm ca această situație să nu mai treneze foarte mult, să luptăm cu toții cu toate armele pe care le avem la dispoziție, iar perioada care va urma, la Alba Iulia, să ne găsească pe toți sănătoși și conștienți de importanța orașului nostru în istoria de 100 de ani a Regalității României”, a adăugat primarul.

Gabriel Pleșa a conchis că Anul Centenarului Regalității României ar trebui să facă din Alba Iulia gazda a mai multor manifestări culturale, dar să aducă și foarte mulți turiști.

„Ziua Încoronării” va debuta vineri în Piața Cetății cu o expoziție de fotografie dedicată Regelui Mihai, după care, de la ora 12.00, în Catedrala Încoronării va fi oficiat un Te-Deum. Sala Unirii va găzdui un concert cameral extraordinar, urmat, pe esplanada Muzeului Național al Unirii, de prezentarea bustului Regelui Mihai, la 100 de ani de la naștere. La Muzeul Principia va avea loc vernisajul unei expoziții de artă, intitulată „Blank”, și de lansarea de carte „Regina cea rea”, după povestea Reginei Maria a României. Evenimentele se vor încheia, la Sala Unirii, cu o masă rotundă dedicată Încoronării de la Alba Iulia.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a consfințit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanți ai corpului diplomatic, trimiși speciali din mai multe țări și jurnaliști străini, au fost prezente în urmă cu 99 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, și la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziție.

Ziua Încoronării va fi sărbătorită la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.