Mozaic

Principesa Sofia, prezentă de „Ziua Încoronării” la Alba Iulia

Principesa Sofia a României a participat vineri, de „Ziua Încoronării”, la o serie de evenimente dedicate aniversării a 99 de ani de la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Alba Iulia.

Manifestările, organizate de către Consiliul Județean Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia, marchează deschiderea „Anului Centenarului Încoronării”, prin care se va sărbători împlinirea a 100 de ani de la evenimentul care a avut loc în 15 octombrie 1922 la Alba Iulia.

Alături de prefectul de Alba, Nicolae Albu, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, Principesa Sofia a luat parte la o serie de evenimente, desfășurate într-un cadru restrâns din cauza contextului pandemic. Astfel, după ce s-a dat citire, de pe Esplanada Sălii Unirii, a „Proclamației Încoronării” Regelui Ferdinand I, oaspetele de onoare și oficialitățile județene și locale au asistat la inaugurarea unei expoziții de fotografie, cu imagini cu Regele Mihai și de la Încoronarea de la 15 octombrie 1922.

Principesa Sofia a României a ales lucrările câștigătoare ale concursului având ca temă „Încoronarea de la Alba Iulia” (pictură și desen), lucrări realizate de către elevii Liceului de Arte „Regina Maria” Alba Iulia.

După un Te-Deum oficiat în Catedrala Încoronării de Arhiepiscopul Irineu de Alba Iulia, la Sala Unirii a avut loc un concert extraordinar susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba și soliștii Alexandru Pal, la nai, și Dan-Liviu Cernat, la vioară. Cu acest prilej a fost prezentată și lucrarea muzicală „Marșul Încoronării”, piesă care a fost scrisă inițial pentru interpretare vocală și care nu a mai fost interpretată în public de aproape 100 de ani.

Principesa Sofia a semnat, de asemenea, în Cartea de onoare a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Sala Unirii a mai găzduit vineri și lansarea cărții „Regina cea rea”, un volum realizat după povestea Reginei Maria a României.

Un alt moment din „Ziua Încoronării” a fost dezvelirea bustului Regelui Mihai I, pe esplanada Muzeului Național al Unirii. Realizat cu sprijinul Consiliului Județean Alba de către artistul Ovidiu Protopopescu, bustul a fost dezvelit de către Principesa Sofia, președintele Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa.

Timp de un an, la Alba Iulia vor avea loc o serie de manifestări dedicate încoronării din 1922. Proiectul cultural “Anul Centenarului Încoronării” este organizat de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și sub patronajul Casei Regale a României.

În 2014, a fost semnat un protocol, cu o durată de zece ani, între Casa Regală a României, Consiliul Județean Alba și Primăria municipiului Alba Iulia, document ce vizează modul de colaborare dintre cei trei parteneri, respectiv un calendar de activități care se vor desfășura în luna octombrie a fiecărui an în Alba Iulia.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a consfințit actul istoric de la 1 Decembrie 1918. Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanți ai corpului diplomatic, trimiși speciali din mai multe țări și jurnaliști străini, au fost prezente în urmă cu 99 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, și la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.