Administrație

Programul USR. Patru măsuri urgente pentru reechilibrarea prețurilor la energie

Fotografie de arhivă

USR propune, în programul de guvernare, patru măsuri urgente pentru reechilibrarea prețurilor la energie, printre care eliminarea accizei pentru energie electrică pentru șase luni și acordarea de subvenții temporare pentru CET-uri.

„Ne aflăm într-un context al creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, care afectează profund România. (…) Nu trebuie să ignorăm problemele structurale ale sistemului energetic românesc, ci să le rezolvăm. Propunem un set de acțiuni pe termen scurt. Primul este TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici și eliminarea accizei pentru energie electrică. O parte din prețul energiei electrice este compus din taxele indirecte pe care le ia statul: accize și TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici, cât și în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puțin din prețul energiei electrice. Propunem eliminarea accizei la energie electrică și reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni”, se arată în programul de guvernare propus de USR.

O altă măsură vizată este acordarea de credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

„Pentru a reduce impactul pe care explozia prețului la energie electrică și gaze naturale îl are asupra mediului privat, propunem ca jumătate din creșterea facturilor pentru acestea să fie acordată întreprinderilor sub formă de credit fiscal. Astfel, companiile vor avea posibilitatea să deducă din impozitele datorate (pe profit sau pe cifra afaceri) 50% din creșterea înregistrată la utilități pe o perioadă de 6 luni. O altă măsură este exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic. Această măsură va reduce factura consumatorului final cu aproximativ 5% suplimentar față de compensarea aprobată prin OUG 118/2021 și reducerea de TVA de la 19% la 5%”, explică USR.

Cea de-a patra măsură propusă de USR este acordarea de subvenții temporare pentru CET-uri. „În sprijinul producătorilor de agent termic și în vederea asigurării suportabilității la plată a materiei prime, respectiv a gazului natural, propunem o subvenție acordată primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe perioada sezonului rece”, mai prevede programul de guvernare propus.

USR propune reorganizarea Poștei Române

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.