Social

Austria va cere certificatul verde la locul de muncă de la 1 noiembrie

Austria va cere de la 1 noiembrie certificatul verde – vaccinare, trecere prin boală sau test PCR recent – pentru a merge la locul de muncă acolo unde în birou există mai mult de o persoană, relatează miercuri EFE.

Această măsură, aprobată de coaliția guvernamentală formată din conservatori și ecologiști, a fost anunțată în aceeași zi în care țara a înregistrat cel mai mare număr de contagieri de CoViD-19 din 2021.

Între 1 și 14 noiembrie se stabilește o perioadă de tranziție în care toți cei care lucrează și nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2.

Măsura se aplică tuturor lucrătorilor care intră în contact cu alte persoane la locul de muncă, inclusiv în spațiile comune sau la cantine, fiind însă excluși cei care lucrează de acasă sau care sunt singuri, precum șoferii de camioane.

Detaliile acestei măsuri vor fi anunțate la sfârșitul săptămânii, când decretul guvernamental va fi aprobat de cele două camere.

În Austria se cere deja certificatul verde pentru a intra în restaurante sau pentru alte activități de agrement, precum intrarea în cinematografe, teatre sau stadioane.

Măsura vine după ce în ultimele 24 de ore această țară de 8,8 milioane de locuitori a înregistrat 13 decese și 3.727 de contagieri, cea mai mare cifră de la 1 decembrie 2020, potrivit datelor oficiale.

În Austria sunt spitalizate cu CoViD-19 circa o mie de persoane, dintre care 218 se află la terapie intensivă.

Experții prognozau deja o creștere a numărului de cazuri la toamnă ca urmare a procentului relativ scăzut de vaccinare – 61,9 % din populație cu schema completă – un procent care însă a crescut în ultimele săptămâni.

O parte din scepticismul față de vaccinare îi revine Partidului Libertății (FPÖ, de extremă dreapta) – cu intenții de vot de 21 % –, care consideră această măsură drept un atac adus „libertății” individuale și care pune la îndoială eficacitatea vaccinurilor anti-CoViD-19.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.