Mozaic

Ce soluții au găsit copiii din generația Z pentru siguranță în trafic, shopping smart sau evitarea calamităților naturale

Posibilitățile nelimitate ale creativității tinerilor au fost explorate marți, 19 octombrie 2021, la Expoziția aplicațiilor absolvenților Academiei DpIT. Aplicațiile elevilor și studenților acestei ediții au utilități în cele mai diferite domenii, de la un „cărucior” smart care permite gestionarea ușoară a cumpărăturilor, la un amplu sistem de siguranță bazat pe inteligență artificială care oferă protecție în trafic, de la o aplicație care monitorizează nivelul apelor și alertează în caz de inundații, până la un dispozitiv intuitiv care utilizează drone și care poate fi folosit atât în scop comercial, cât și umanitar, ajutând în caz de calamități.

Ediția a șaptea a atras, pe lângă publicul fidel domeniului, și un  număr însemnat de noi spectatori care au profitat de desfășurarea evenimentului în online pentru a deveni susținători ai inovației, interesați de produsele inovative create de liceenii instruiți în cadrul programului. Aceștia au putut vizita „standurile” fiecăreia din cele 18 echipe participante la ediția din acest an a proiectului, au putut discuta despre aplicații, cum s-au născut ideile, cum s-a desfășurat punerea în practică a acestora, planuri de viitor și multe altele. 

Demarată de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT” (DpIT) în 2015 la Cluj-Napoca, implementată în următorii cinci ani la nivel regional, în Transilvania, Academia DpIT din 2021 a reunit elevi participanți din toată țara, cărora li s-a alăturat și un participant din Germania, precum și studenți din Cluj-Napoca și Oradea. Astfel, cei 110 elevi și studenți selecționați au creat aplicații aflate în stadiul de prototip, cu utilitate în rezolvarea unor nevoi reale din diferite domenii precum siguranța și confortul cetățeanului, smart mobility, HoReCa, calitatea administrației publice și protejarea mediului, dezvoltând cu succes soluții complexe IoT (Internet of Things) sau care implică concepte din cele mai noi tehnologii, precum AI (Artificial Intelligence).

Între aplicațiile acestei ediții  se numără câteva utile în inovarea produselor și serviciilor, cum ar fi Foodainer – un recipient inteligent care ne atenționează când produsele din el sunt pe cale să se termine și le adaugă automat pe lista de cupărături, SmartDash Cart – un cărucior smart care permite gestionarea ușoară a cumpărăturilor, cu plata produselor instant fără a mai trece pe la casele de marcat, SafeWay – un amplu sistem de siguranță bazat pe inteligență artificială care oferă protecție în trafic atât conducătorului auto, cât și celor din jur, Divital – o aplicație care asigură reducerea numărului accidentelor rutiere produse din cauza oboselii sau FlyBox, un dispozitiv intuitiv care utilizează drone și care poate fi utilizat atât în scop comercial, cât și umanitar, ajutând în caz de calamități.

Alte aplicații vizează inovarea proceselor organizaționale. De exemplu, RiverGuard permite o monitorizare a nivelului apelor și alertare în caz de inundații. O altă aplicație, Hotelliste, le oferă celor din industria hotelieră posibilitatea de a-și organiza baza de date și toate procesele din cadrul hotelului. Totodată, aplicația RReport este menită să faciliteze comunicarea între cetățeni și primării. 

Nu au lipsit aplicațiile care aduc inovare în protejarea mediului și încurajarea smart mobility. Astfel, aplicația MyTree contribuie la reducerea dioxidului de carbon printr-o super idee de „adopție” a pomilor, iar WallBoxx4Share vine în sprijinul proprietarilor de mașini electrice și încurajează împărțirea de resurse, în timp ce aplicația BrukeBike este menită să facă viața bicicliștilor mult mai ușoară.

Cele 18 produse aflate în stadiul de prototip expuse ieri sunt jurizate de experți în recunoașterea inovației, cele mai bune dintre ele urmând a fi premiate în cadrul unei festivități ce va avea loc în 4 noiembrie 2021, online.

Aplicațiile prezentate în expoziție demonstrează încă o dată că România are tineri talentați care pot genera valoare prin inovație, dar care au nevoie de susținere în această direcție,  potrivit Lilianei Ştefan-Cazacu, președinte al Asociației DpIT.

„Într-o perioadă în care crearea de valoare prin inovație și cercetare a devenit pilonul central al noii lumi digitale, cred că România are nevoie, mai mult ca niciodată, să stimuleze și să sprijine inovația care să-i asigure dezvoltarea în concordanță cu cea de a patra revoluție industrială. Tânăra generație ne dă speranțe că în viitor România ar putea deveni un actor în competiția tehnologică a secolului XXI. Avem în țară o resursă umană foarte creativă, dar care are nevoie de susținere pentru a-și transforma creativitatea în inovație”, declară aceasta. 

Proiectul Asociației DpIT este dedicat liceenilor pasionați de tehnologie și inovație, și a fost gândit ca un program de educație practică și mentorat prin care tinerii să aibă acces gratuit la mentorat de calitate din partea unor specialiști din domeniu, sub îndrumarea cărora, muncind în echipă timp de de la luni, să dezvolte produse tech de la cap la coadă, pornind de la idee până la prototip. Proiectul este susținut de peste 40 parteneri din mediul de business IT, academic și școlar, precum: Fortech, Bosch România, Accenture Industrial Software Solutions, Nagarro, Betfair România Development, Endava, .msg România, Marquardt, Inventiff, ScanStart, Wolfpack Digital, NetMatch, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Cluj IT Cluster, Smart HR.

„A fost și în acest an plăcerea noastră să fim alături de proiectul Academia DpIT deoarece se potrivește foarte bine cu ambițiile Fortech Investments de a susține atât antreprenorii în devenire, cât și cei ce au reușit deja să construiască afaceri în jurul soluțiilor tehnologice inovative. Ne-am bucurat să vedem entuziasm și o bună pregătire a proiectelor de către participanți. Trecând printr-un format similar cu cel folosit și de noi în evaluarea oportunităților de investiție în startup-uri, ne-a fost la îndemână să înțelegem și să evaluăm propunerile din cadrul evenimentului și ne dorim să găsim metode prin care să susținem dezvoltarea acestora pe mai departe”, declară Valentin Filip, Managing Director la Fortech Investments.

În cei șapte ani de activitate, Academia DpIT a ajutat peste 1.000 de liceeni să-și transforme visele în realitate, tineri care au generat multe idei inovatoare, 160 dintre ele fiind transpuse practic în produse aflate în stadiul de prototip. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.