Social

Cherecheș, expert UBB: „Nu e suficient, avem nevoie de lockdown. 4 zile de amânare sunt 2.000 de morți”

Semnal de alarmă din partea experților: măsurile noi nu sunt suficiente! Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, atenționează că „suntem într-o situație în care ne prăbușim cu viteză mare” și „am fi avut nevoie de lockdown”.

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit în cadrul unei emisiuni Digi24 despre situația epidemiologică din România și despre noile restricții anunțate de către președintele Klaus Iohannis.

Specialistul a spus că măsurile care se vor aplica de luni vor fi utile, dar nu suficiente și faptul că aplicarea lor e amânată până luni este „impardonabil”, fiindcă 2.000 de vieți omenești sunt puse la risc: „Utile, da. Suficiente, nu. Suntem într-o situație în care ne prăbușim cu viteză mare. Acum era nevoie de măsuri extrem de rapide, dincolo de această amânare absolut impardonabilă. Adică ieri anunțăm, azi venim cu măsuri parțiale, mâine venim cu măsuri finale și vor intra în vigoare de luni… Acestea sunt felul de amânări care s-ar fi putut lua acum un an, dar acum, în condițiile actuale când am neglijat complet valul patru al pandemiei și avem sute de morți zilnic 4-5 zile de amânare înseamnă 2.000 de morți”, a spus Răzvan Cherecheș.

Expertul UBB a susținut că „am fi avut nevoie de lockdown” și nu de măsuri care să pună responsabilitea pe autoritățile locale, în loc ca autoritățile centrale, la nivel național, să își asume deciziile.

Răzvan Cherecheș spune că președintele Klaus Iohannis trebuia să facă un apel umanitar și să mărturisească faptul că a greșit pentru a reconstrui încrederea poporului în instituțiile statului:

„Ar fi trebui ca măsurile să fie introduse de astăzi și ca să oprim peste două, trei săptămâni, să începem să aplatizăm situația, am fi avut nevoie de lockdown pentru că, ce se întâmplă acum, e că autoritățile centrale deleagă responsabilitatea pe autoritățile locale. Certificatul Verde trebuie verificat de către autoritățile locale. Președintele, în loc să își asume responsabilitatea pentru deciziile și mesajele triumfaliste și să spună „îmi pare rău, am greșit, am crezut că s-a terminat” ca să înceapă să reconstruiască încrederea și să vină să spună «acum este nevoie de măsuri dure» – avem exemplul cancelarului Germaniei, avem exemplu premierului Canadei, al Australiei, a Noii Zeelandei. Ei au manifestat emoție și s-au conectat cu oamenii și au admis atunci când au existat erori și au arătat părere de rău pentru măsurile care trebuie luate”, a spus Răzvan Cherecheș.

De câte săptămâni de lockdown am avea nevoie?

Expertul clujean a explicat cum va evolua situația Covid-19 din cauza fiecărei zile de amânare și cât de „ușor” vor muri oamenii din cauza acestei decizii:

„În fiecare zi de amânare, o persoană care acum se uită la televizor sau a văzut mesajul președintelui și s-a infectat astăzi, abia într-o săptămână va avea simptome, peste încă o săptămână va ajunge în spital și peste încă două săptămâni, dacă face parte din grupul vulnerabil, va muri. În fiecare minut, de acum până luni, în toate aceste minute, oamenii se pot infecta și va fi un val continuu care se va propaga mai departe. Ar trebui să își asume decizia complicată de lockdown cu toate consecințele economice, de sănătate mentală, de educație pentru copii. Să spună «am greșit», acum suntem împreună în situație, dar este nevoie ca să salvăm vieți.”

Pentru a putea stabiliza situația și chiar s-o ducem înapoi spre puțină relaxare, specialistul UBB declară că avem nevoie de 5-6 săptămâni de lockdown, atât pentru nevaccinați, cât și pentru cei vaccinați.

„În trei săptămâni abia vom începe să aplatizăm creșterea exponențială și pe urmă vom avea nevoie, ca să începem să scădem, de încă două, trei săptămâni, după care am putea să relaxăm puțin. Și eu sunt vaccinat și nu sunt extrem de încântat de faptul că ar trebui ca și noi, cei vaccinați, să trebuiască să plătim pentru situația de acum, dar acum după ce nu am făcut niciun fel de diferențiere, după ce nu s-au dat amenzi pentru neutilizarea certificatului verde, pentru neutilizarea măștii, o vară, o toamnă întreagă, este extrem de puțin credibil că de luni toate forțele de ordine se vor mobiliza și vor cere să fie verificat certificatul verde și diferențierea între vaccinați și nevaccinați”, a declarat Cherecheș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.